Maturantu Jovine najveće evropsko priznanje za pronalaske

Mladi pronalazač iz Novog Sada Stefan Velja nagrađen je Velikom zlatnom medaljom i ordenom na festivalu pronalazaka "Eureka".
Mladi pronalazač iz Novog Sada Stefan Velja nagrađen je Velikom zlatnom medaljom i ordenom na festivalu pronalazaka "Eureka" u Briselu.

Njegov patent namenjen razbijanju trombova u organizmu bio je izložen na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka 2014" koji je održan u Briselu od 13. do 15. novembra.

Kako je za 021.rs rekao Stefanov otac Jovan, glavnu nagradu je ovaj mladi Novosađanin dobio u konkurenciji preko 60 prijavljenih patenata u toj oblasti. Sem zlatne medalje, Stefan je dobio i orden Evropske unije prvog reda za zasluge u inovacijama. - Bili smo zatečeni kada smo saznali da ga je Evropa nagradila ordenom jer obično ordenje dobijaju političari i vojna lica, a ne mladi istraživači - kaže Jovan Velja za 021.

Novosadski maturant je dobio još dve nagrade, od rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, kao i od moskovskog Instituta za inovacije.

Sam patent je inače stentu za hvatanje i razbijanje trombova, koji ne smeta normalnom funkcionisanju krvotoka. Nakon hvatanja tromba, sistem aktivira potrebnu količinu trombolitika koja razgrađuje tromb. Značaj patenta je u sprečavanju kobnih posledica koje proističu iz situacije kada tromb dospe u vitalne organe srce, pluća i mozak. Ovaj patent je inače zaveden u nacionalnom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine. Stefan je maturant čuvene novosadske Jovine gimnazije. (Suzana Stojićević)

  • Vidasil

    19.11.2014 19:13
    "Budali je more do kolena" (citat)
  • Miroslav Milosavljevic, specij

    19.11.2014 18:15
    Merodavni su odlučili o nagradama a ti si ponos i
    Samo moje razmisljanje:

    1.Šta sa trombom u malim krvnim sudovima, pa i manjim od "patenta",
    2.Koliko vremena do aplikacije "patenta" od pojave začepljenja maximalno,
    3.Šta ako "patent" začepi krvni sud,
    4.Kako se on posle eliminiše, da li je biorazgradljiv?

    Moje želje za Tvoje dalje usavršavanje kako lično, tako i ovog "patenta" i nastanak mnogo novih na dobrobit ljudskog roda !

    Hvala i dobro zdravlje
  • ZoranNS

    19.11.2014 14:26
    Ovo je jedan od načina da se Srbi i Srbija ceni u
    Ovo je jedan od načina da se Srbi i Srbija ceni u svetu a ne vitlanje toljagom, kamom i bezbolpalicama, i izvođenje majmunskih plesova pre, za vreme i posle utakmica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti