Na Najlonu prodaju i oružje

Pored raznih rariteta, kradene markirane odeće po niskim cenama, alata, vozila i svih mogućih predmeta potrebnih za kuću, na Najlon pijaci u Novom Sadu građani kupuju i oružje.  
Pored raznih rariteta, kradene markirane odeće po niskim cenama, alata, vozila i svih mogućih predmeta potrebnih za kuću, na Najlon pijaci u Novom Sadu građani kupuju i oružje.

 

Pištolj M-57, poznatiji kao "tetejac", nedeljom, pored auto-placa, kod trojice mladića se može kupiti i za 100 evra.

Prodavci, kako smo saznali na licu mesta, robu švercuju iz Bosne. Tamo nabavljuju oružje, sa uklonjenim serijskim brojevima po niskim cenama, a prodaju ga u Novom Sadu nešto skuplje. Osim "tetejca" na pijaci se nelegalno može naći i CZ-99, odnosno "duga devetka", i pištolji M-70 i CZ-88, kao i ručne bombe.

Neupadljivi i obazrivi, klijenti ovih prodavaca su isključivo oni građani koji po preporuci dolaze da pazare oružje za svoje domaćinstvo. Cena se kreće od 100 do 200 evra, a municija se prodaje, u zavisnosti od kalibra, već po ceni od 20 dinara po komadu.

Pištolje, kaže jedan od njih, kupuju muškarci, zarad sigurnosti u svom domu. Crnom tržištu okreću se zbog visokih taksi za legalno oružje koje je država nametnula. Ovakav stav ima i Dušan Bajčetić, koji je 20 godina bio vlasnik radnje s oružjem "Magnum" u Novom Sadu.

"Legalno tržište ličnog naoružanja je zamrlo zbog visokih taksi koje je država nametnula. I sve više građana se zbog toga odriče registrovanih pištolja" kaže Bajčetić i dodaje da je isplativije da za 200 evra kupe polovan pištolj na crno, nego da svake godine plaćaju porez u tom iznosu državi za oružje koje drže u kući. Takođe, višak oružja je u Bosni, gde se većina kriminogenih struktura i snabdeva.

Da se jedan broj Novasađana naoružava na crnom tržištu raznim vrstama oružja, dobili smo nezvaničnu potvrdu i iz ovdašnje polcije:

"Od Novosađana je proteklih meseci zaplenjeno dosta automatskog oružja: heklera, škorpiona i uzija, oružja koje je za upotrebu dozvoljeno samo policiji i vojsci. Njime se snabdevaju kriminalci u podzemlju, a oružje nabavljaju i s Kosova, iz Bosne i Crne Gore. Razlog tome je što po završetku ratova u regionu mnogi nisu razdužili oružje, već je ono završilo u privatnom vlasništvu", priča izvor Novosti iz policije.

Kako navodi naš sagovornik, tržište oružja usko je povezano sa tržištem narkotika i njime se u kriminalnom miljeu trguje na veliko. Trampi se za drogu, švercuje se preko granica, neretko se i koriste u izvršenju krivičnih dela. U gotovo svim "sačekušama" u gradu korišćeno je baš automatko oružje, za koje civili ne mogu dobiti dozvolu.

Što se tiče legalnog tržišta, svake godine se Policijskoj upravi u Novom Sadu podnese više od 1.000 zahteva za nabavku oružja, a za oko 10 odsto policija ne izda odobrenje. Kada su u pitanju dozvole za nošenje oružja, ove godine je izdato svega dve, dok je prošle i pretprošle godine izdato ukupno 19 dozvola.

  • Vujke

    22.08.2020 17:32
    Vojkov
    Ako neko prodaje ispod zita jeftino neka me kontaktira,placam dobro
  • Bora

    11.06.2020 22:01
    Liberalizacija nabavke oružja
    Osecamo se kao zečevi, kao fazani za odstrel. Pistolj nose samo krimosi, posten covek za to ide u zatvor. A procentualno u odnosu na br stanovnika kriminal nam je nesto manji nego u U. S. A. Liberalizovati kupovinu, drzanje i nosenje oružja kao u Americi. Logika je jasna-ako želis mir-spremaj se za rat. Kada bi kriminalci znali da MOŽDA svaka menjacnica, pumpa, zlatara ima u kasi oruzje, ili da ga ima obican gradjanin za pojasom, ne verujem da bi bas lako odlucili da pljackaju bilo koga. Teksas je pravi primer.
  • Jeboile

    14.11.2017 15:02
    Kupovina
    Volio bih kupiti jer u gradu u kojem zivim me presrecu kriminalci i policija ne reaguje jer im ne sme nista.ako ko zna molio bih da me obavijesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti