Napadnuti u Jevrejskoj jer su pričali na aškalijskom

Troje članova jedne aškalijske porodice fizički je napadnuto protekle noći u Jevrejskoj ulici.
Troje članova jedne aškalijske porodice fizički je napadnuto protekle noći u Jevrejskoj ulici samo zbog toga što su pričali na aškalijskom jeziku, koji je sličan albanskom, saopštila je danas Matica Aškalija u Novom Sadu.

U saopštenju, koje je potpisao predsedik Matice Aškalija Jahir Toplica, navodi se da su aškalijsku porodicu fizički napale dve osobe, mladić i devojka.

Ta porodica se, kako je saopšteno, vraćala kući od rođaka kod kojih su bili na slavi, kada su ih oko tri sata posle ponoći, u ulazu gde je i sedište te matice, dočekali mladić i devojka i počeli da ih maltretiraju čim su čuli kako pričaju. Muškarca, njegovu ženu i maloletno dete su počeli da udaraju pesnicama i nogama, tako da su komšije koje su čule vrisku pozvale policiju, a napadači su otišli na burek u obližnju pekaru.

Policajci su, pošto im je rečeno šta se dogodilo i gde se nalaze mladić i devojka, obavili razgovor sa napadačima i tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Matice Aškalija, jedan od policajaca mladiću je rekao "brate, nisi to trebao", a "te su se sa njima i pozdravili".

Napadnuti M. S. i njegova supruga su, zbog posledica napada, morali da potraže pomoć u Kliničkom centru Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Matica Aškalija navodi da se tako nešto ne dešava prvi put, pošto je i predsednika Toplicu jedan čovek fizički napao na ulici kada je čuo kako priča mobilnim telefonom, rekavši mu "nemoj ovde pričati albanski, nije ti ovo Albanija". Matica Aškalija je najoštrije osudila napade na aškalijsku populaciju i zatražila od MUP-a Srbije da zaštiti građane te nacionalnosti "a ne dodvoravanje napadačima", navedeno je u saopštenju.

LSV: Rasvetliti hitno incident

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nijedan incident za koji se makar sumnja da je izazvan međunacionalnom netrpeljivošću ne sme ostati nerasvetljen i da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu.

U saopštenju povodom, kako se navodi, vesti da je sinoć napadnuta aškalijska porodica, iz LSV-a upozoravaju da policijsko saopštenje da su podnete prekršajne prijave protiv obojice učesnika tuče ne znači mnogo. ''Ako je do tuče došlo zbog međunacionalne netrpeljivosti prema pripadniku određene nacionalne zajednice i jeziku koji govori, kazna mora biti oštrija. Ako nije, i to, takođe, treba reći'', ističu iz LSV-a ukazujući da je to naručito neophodno nakon nedavnih napada na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Kako se ističe u saopštenju, to je još jedna potvrda da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu, ne samo zbog bolje organizacije, već zbog njene višenacionalne, višejezičke i višekonfesionalne specifičnosti.

Ministarstvo osudilo napad na aškalijsku porodicu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave osudilo je danas napad na aškalijsku porodicu i pozvalo nadležne organe da hitno pronađu počinioce i inspiratore napada. "Najoštrije osuđujem bilo kakvo ispoljavanje nezadovoljstva fizičkim i verbalnim napadom, posebno na pripadnike nacionalnih manjina. Moramo pokazati jasnu spremnost i odlučnost države da se obračuna sa raspirivanjem nacionalne mržnje", rekla je potpredsednica Vlade i resorna ministarka Kori Udovički, a navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako je istaknuto, Udovički je naglasila i da je Srbija država svih njenih građana, a da je njihova bezbednost osnov za razvoj društva, države i za veću integraciju manjina.

"Ne sumnjamo da će multikulturalna Vojvodina ponovo pokazati da se u Srbiji nacionalno inspirisani napadi ne tolerišu", navodi se u saopštenju povodom sinoćnjeg incidenta.

  • Brus Vilis

    27.11.2014 08:04
    Svaka sličnost s nacističkom Nemačkom namerna je.
  • zvrk

    23.11.2014 20:27
    nedopustivo
    Napasti porodicu s malim detetom je nedopustivo bilo koje nacionalnosti da je .Vojvodina je multinacionalna i nema mesta mrznji.U redu je voleti svoje ,ali tudje treba da se postuje
  • Helen

    23.11.2014 19:08
    Ovaj napad zasluzuje osudu, sigurno ce policija da efikasno odradi svoj deo posla i uhapsi napadace. Efikasnim radom policije i otkrivanjem pocinitelja napada na gradjane albanske nacionalnosti smanjili su se napadi na pripadnike manjina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti