Nema istrage protiv radiologa iz Kamenice

Koristeći nezakoniti dopunski rad, dvoje radiologa sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici zaradili su preko pola miliona evra, saznaje Radio 021.
Koristeći nezakoniti dopunski rad, dvoje radiologa sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici zaradili su preko pola miliona evra, saznaje Radio 021. Iako je dopunski rad ukinut na preporuku republičkog ombudsmana Saše Jankovića, niko neće odgovarati za enormne zarade stečene u periodu dok su pacijenti oboleli od raka primani posle radnog vremena.

Kako nam je rekao član Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, Milan Dimitrijević, ovakva zarada se ne može pravdati dopunskim radom jer zračenje pacijenata obolelih od raka spada u obavezno zdravstveno osiguranje.

"Ja znam da su neki lekari zaradili preko 500.000 evra na ime dopunskog rada, koji je inače zabranjen za radiologe zbog izlaganja štetnim zračenjima. Takav rad se ne može smatrati dopunskim radom, jer to u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti spada u obavezni vid zdravstvene zaštite", navodi Dimitrijević. Na preporuku zaštitnika građana, dopunski rad je ukinut, ali je pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri tada izjavio kako težina ovih propusta  u ovom trenutku nije takva da bi trebalo pozivati na odgovornost rukovodstvo Instituta.

Prema Dimitrijevićevim rečima, takav stav pokrajinskog sekretara predstavlja banalizovanje i omalovažavanje ljudskih života koji su izgubljeni čekajući na terapiju koja im po zakonu pripada. "Gospodin Čengeri je bio na jednom Odboru za zdravlje pre ombudsmanove reakcije i tada mu je sve predočeno. To je bilo početkom prošle godine i potpuno je neodgovorno od strane pokrajinskog sekretara da tu stvar potpuno marginalizuje i banalizuje jer se radi o teškoj zloupotrebi kako državnih organa, tako i onih organa koji vode Institut u Kamenici", smatra Dimitrijević.

Kako za 021 kaže predsednica udruženja "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović, do nezakonitih radnji je došlo nakon sklapanja ugovora o lečenju pacijenata iz Republike Srpske. Prema njenim rečima, u situaciji kad nema dovoljno aparata ni za domaće korisnike, oni koji pravo na lečenje imaju prema zakonima ove države su stavljani na liste čekanja.

"Prema našem Zakonu o zdravstvenom osiguranju, naši osiguranici stoprocentno imaju pravo lečenja. U ovom slučaju, oni su bili na listi čekanja, jer je davana prednost onima koji su plaćali. Pritom, postoji evidencija da su čak i domaći pacijenti dolazili preko reda - ako bi dodatno platili, što je apsolutno nedopustivo", kaže Jovanovićeva za 021.

Prema njenim rečima, republički ombudsman Saša Janković je upoznat sa podacima da su neki lekari zaposleni na radiologiji nezakonito prisvojili po više stotina hiljada evra. Jovanovićeva smatra da ne samo da država više ne sme da ćuti o trgovinama lista čekanja, već i da sada neko za to treba da odgovara pred licem pravde.

"Poslednja izjava ombudsmana na lokalnom sastanku je bila da postoje saznanja da je na ovaj način jedan lekar radiolog zaradio oko pola miliona evra. Na osnovu ove njegove izjave, jasno je da treba sprovesti i adekvatnu istragu. To, prosto, prelazi u ruke pravosuđa", navodi Dragana Jovanović.

Nakon informacije da je policija završila posao prikupljanja podataka u predistražnim radnjama za ovaj slučaj, iz Višeg tužilaštva u Novom Sadu dobili smo odgovor da ne mogu da komentarišu slučaj u kom je još uvek u toku provera podataka. Komentar nismo uspeli da dobijemo ni od pokrajinskog ministra zdravlja Atile Čengerija a u kancelariji Misije Evropske unije smo dobili odgovor da se radi o unutrašnjoj stvari koju ne žele da komentarišu.

Postoje osnovane sumnje da aktuelna vojvođanska vlast preko svojih članova u vrhovima zdravstvenih ustanova, konstantno ove stvari gura pod tepih, iako o njima bruji cela država. (Miodrag Sovilj)

  • Reality king

    18.04.2011 20:37
    Pitajte...
    Idite pitajte Gospodina BOJANA PAJTIĆA za ta imena....
  • Miroslav

    15.04.2011 09:37
    Dvojica mojih kolega - elektrotehničara - MORALI su da napuste to leglo korupcije, podmetanja i ucenjivanja. A kako se ucenjuju oni koji održavaju informacioni sistem jedne ustanove - e, pa i to je slučaj za policiju
  • neko iz naroda

    15.04.2011 09:11
    bar prezime recite..ili da kopamao po sajtu instituta..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti