Ranžirna stanica postaje spomenik kulture

Stara ranžirna stanica na Bulevaru Evrope stavljena je pod prethodnu zaštitu i u narednom periodu Zavod za zaštitu spomenika kulture pripremaće dokumentaciju kako bi bila stavljena pod punu zaštitu kao spomenik kulture, saznaje 021.

Stara ranžirna stanica na Bulevaru Evrope stavljena je pod prethodnu zaštitu i u narednom periodu Zavod za zaštitu spomenika kulture pripremaće dokumentaciju kako bi bila stavljena pod punu zaštitu kao spomenik kulture, saznaje 021.rs.

Kako za 021 navode u Zavodu, na zaštiti Ranžirne stanice radi se zajedno sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda, kako bi se sačuvao vredan spomenik industrijskog razvoja Novog Sada, koji je važan i za Srbiju i Vojvodinu. Portparolka Zavoda Aleksandra Zeković kaže da se očuvanjem ovog objekta omogućava i da stanovnici tog dela grada dobiju javni prostor za kulturne i druge sadržaje.

- Ovom odlukom deo grada koji je pretežno stambeni dobija jedno dobro koje bi u budućnosti, u naredne tri godine, trebalo da dobije status kulturnog dobra. Ovim se dobija mogućnost da se obogati turistička ponuda grada, ali i da se dobiju novi izložbeni prostori, prodavnice i slično što bi obogatilo život građana u tom delu grada – objašnjava Aleksandra Zeković.

Portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže za 021.rs da odluka o proglašenju prethodne zaštite znači da se sadašnji objekat zadržava i da se ne sme menjati njegov izgled bez dozvole zaštitara.

- Ovo dobro se sada može koristiti samo u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, odnosno u slučaju da se vlasnik ili korisnik odluče da preduzmu neke radove, oni moraju da traže uslove i mere za radove od Zavoda. To zapravo znači da ne možete raskopavati, rušiti, prepravljati ili obavljati bilo kakve radove bez utvrđenih uslova i saglasnosti Zavoda - navodi Aleksandra Zeković.

Odlukom o prethodnoj zaštiti nisu obuhvaćene i kuće koje se nalaze pored Ranžirne stanice, a u kojima žive železničari još od njene gradnje. Ranžirnom stanicom upravljaju "Železnice Srbije" koje planiraju da se odatle isele i predaju prostor Gradu Novom Sadu kada bude konačno sagrađena nova Ranžirna stanica. Ovo preseljenje se planira već decenijama, a gradnja nove Ranžirne stanice u Industrijskoj zoni traje još od osamdesetih godina prošlog veka i još nije završena, iako je to više puta najavljivano.

  • Predrag

    07.05.2015 10:24
    Ranžirna stanica postaje spomenik kulture
    Mene zanima sta bi sa izjavom da ce se na ovom potezu urediti zemljiste i napraviti park prirode kao preko potrebna zelena oaza za potrebe stanovnika betonske Nove detelinare?? Molim odgovor!
  • Shin Sekai

    07.05.2015 10:08
    @ - - -

    Nije ovo komunisticki objekat. Ranzirna stanica i objekti oko nje su izgradjeni 1911. godine. Znaci jos u vreme Austro-Ugarske, tj jedan od poslednjih znajcanih objekata koji je gradjen u tom periodu (pre P.S. rata), i kao sto rekoh ovde ranije projektant je bio Ajfel! Ovo je objekat koji je od izuzetnog znacaja.
  • Shin Sekai

    07.05.2015 08:49
    Na ovu stanicu je nakarikirano toliko dodatnih objekata (odvratno izgledaju naravno i nije im mesto tu) da zastita ima smisla samo ako se ti objekti uklone i ranzirna vrati u prvobitno stanje. Ovako mozete vi to stititi koliko hocete ukoliko ranzirna ne izgleda uopste kako je igledala pre vise od 100 godina. Treba uloziti novce - da. Ali uraditi jednom i imati prostor za sve. I sacuvati bastinu. I ne samo to. Ovaj prostor je projektovao svetski poznati arhitekta Ajfel!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti