Ruši se jedna od najstarijih preostalih kafana u Novom Sadu

Počelo je rušenje "Kuglane", jedne od najpoznatijih novosadskih gostionica na uglu Ulica Avgusta Cesarca i Laze Kostića.
Počelo je rušenje "Kuglane", jedne od najpoznatijih novosadskih gostionica na uglu Ulica Avgusta Cesarca i Laze Kostića.

Ovaj objekat koji nikada nije bio pod zaštitom, sada će biti zamenjen višespratnom zgradom nalik okolnim objektima koji su nikli u ovom delu grada poslednjih godina. Sa kuglanom će nestati i kesten, poslednje drvo u ovoj ulici koje je bilo prepoznatljiv detalj ovog ugostiteljskog objekta.

"Kuglana" je sagrađena 1880. godine, a poslednjih pet decenija njom kao zakupac upravlja porodica Ašanin. Vlasnik je bio grad Novi Sad, preko Poslovnog prostora. Objekat je nedavno vraćen starim vlasnicima u postuku restitucije, a sad je prodat i biće srušen.

Ime "Kuglana" nosi zbog toga što se unutra nalazi kuglana kojom je drugo upravljao "Kuglaški klub Novi Sad", ali već dugo nije u funkciji.

"Kuglana" je poslednjih godina bila oronuli objekat u koji "Poslovni prostor" nije ulagao, a ni stanari i zakupci nisu pokazivali neku posbnu brige, tako da je od nekadašnje slave ove gostione malo toga ostalo. Gostiona je zatvorena pre nekoliko meseci, jer je objekat postao nebezbedan za boravak.

U njoj su u zlatna vremena, u periodu stare Jugoslavije, dolazili poznati pevači, glumci, političari i druge javne ličnosti.

Zanimljivo je i za političku istoriju grada da je u njoj 1990. godine u prisustvu Zorana Đinđića, Dragoljuba Mićunovića i drugih osnovan novosadski odbor Demokratske stranke, među prvim odborima u Srbiji, a prvih nekoliko sednica Izvršnog odbora ove stranke održane su upravo tu.

  • srki

    25.09.2014 21:22
    Ruglo sa dušom
    Istina je da se u kuglani nije mogao popiti kapućino,topla čokolada,expres kafa,ali gradjani NS su mogli da se rekreiraju (Kuglati),popiti tursku kafu,pivo iz flaše,uzivati u kariranim stolnjacima i plehanim pepeljerama.Dragi moji novosađani,u ovaj objekat ste mogli da udjete bez šminke,skupe garderobe,mobilnih telefona i da se tako lepo provedete da vam ceo grad zavidi.
  • aaaa

    17.09.2014 08:58
    aaaa
    ZAO MI MUSKATLI !
  • bane-telep

    17.09.2014 07:14
    urbanizam
    O razvoju grada vode racuna institucije kao sto su Gradski Zavod za Urbanizam , Zavod za Zastitu Spomenika ,..... a gradjani svojim odnosom prema gradu pokazuju koliko im je stalo do grada u kome zive .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti