Sekretar lovačkog društva uhvaćen u krivolovu na Fruškoj gori

Sekretar lokalnog lovačkog društva B.S. uhvaćen je u krivolovu na prepelice na Fruškoj gori. On je bio u grupi koju je privela policija i kod koje je pronađeno osam mrtvih prepelica.
Sekretar lokalnog lovačkog društva B.S. uhvaćen je u krivolovu na prepelice na Fruškoj gori.

Prema saopštenju Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sekretar lokalnog lovačkog društva B. S. je bio u grupi krivolovaca koje je privela policija i kod kojih je pronađeno osam prepelica ubijenih u krivolovu.

Policajci su krivolovce pronašli na poziv Društva za zaštitu i proučavanje ptica, čiji su članovi u nedelju, 10. avgusta, obišli severne padine Fruške gore, gde su prethodnog dana pronađene zakonom zabranjene elektronske vabilice za divljač.

"Policajci su legitimisali krivolovce, priveli ih u stanicu i oduzeli im nelegalna sredstva i osam prepelica ubijenih u krivolovu. Korišćenje vabilica zabranjeno je zakonom, a za ovo zaprećena je zatvorska kazna do tri godine", navodi se u saopštenju tog društva.

Prilikom legitimisanja, kako se ističe, krivolovci kod sebe nisu imali validne dokumente neophodne za izlazak u lov, odnosno lovnu kartu i dozvolu za lov, navodi se u saopstenju tog društva.

Prethodno, kako se dodaje, Lovna inspekcija nije reagovala na navode Društva za zaštitu i proučavanje ptica da su na padinama Fruške gore pronađene vabilice koje se koriste za krivolov. "Još u subotu veče pozvali smo nadležnu inspektorku za lovstvo. Tražila je da obezbedimo asistenciju policije kao uslov da izađe na teren. To smo uradili, ali ona nije izvršila nadzor", rekao je Milan Ružić iz Društva.

Prema tvrdnji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i ranije se događalo da Lovna inspekcija ometa rad tog društva i da ne želi da se bavi sprečavanjem i kažnjavanjem krivolova. "Izuzetno loš rad Lovne inspekcije vidimo kao jedan od glavnih uzroka masovnog krivolova širom države", navodi se uz napomenu da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije.

Vabilica za prepelice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je 1. avgusta počela još jedna sezona lova na grlicu i prepelicu. "Krivolovci pustoše u avgustu i septembru naše oranice, livade, pašnjake i polja, i opasno prete populacijama prepelice koje preleću Srbiju", navode iz Društva.

Ornitolozi navode da je upotreba magnetofonskih vabilica postala skoro jedino sredstvo pomoću koga se love neke ptice, naročito u lovovima koji se, za lovce-turiste organizuju na prepelice, guske i patke. Vabilice ostaju uključene tokom noći i zore, i zvukom ljubavnog zova mužjaka u svoju neposrednu okolinu privlače veliki broj prepelica koje se zaustavljaju da bi se odmorile na seobi. Ujutro ih lovci masovno ubijaju baš oko ovakvih sprava. Zbog mogućnosti nesrazmerne štete na populaciji, ovakve sprave, kao i još neke metode, predstavljaju akt krivolova i njihova upotreba je podložna sankcijama. Društvo u svom saopštenju navodi da se, apsurdno, vabilice mogu kupiti na puno mesta u Srbiji, te da je institucionalna kontrola ovakvih aktivnosti u mnogome zakazala.

Oni iznose i informaciju da je populacija prepelica u Srbiji u gorem stanju nego ikada, i da se i dalje smanjuje kao posledica ugrožavanja staništa i prekomernog lova.

  • ..

    13.08.2014 21:28
    Pih.. slab skor.
    Šta, samo su njega uhvatili ?

    Oce cika prepeličja jaja i da lovi u mutnom.
  • lovehunter

    13.08.2014 21:26
    Čestitamo!
    Pa tako se ponašaju svi koji su na funkcijama. Rade upravo ono protiv čega se kao javno bore.

    Svi do jednog.
  • Dobar izgovor

    13.08.2014 13:54
    uvek opravda počinioca?

    Evo kako je jedan naš prijatelj objasnio sebe kao lovca:
    Na moje pitanje kakvu svrhu nalazi u ubijanju životinja,budući da ima 2 puna zamrzivača(znači nije gladan),on je odgovorio "ali treba da vidiš lepotu prirode koja se budi u pola 5 ujutru".

    Znači,bez ubijanja se priroda sagledati ne može?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti