Stotine labudova u Novom Sadu

U Novom Sadu i bližoj okolini, tokom zime boravi nekoliko stotina labudova.
U Novom Sadu i bližoj okolini, tokom zime boravi nekoliko stotina labudova.

Najčešće se mogu videti na Begečkoj jami, a ima ih i kod susečkog ribnjaka, na novosadskom Šodrošu, kraj skele Futog – Beočin, a ponekad svrate i do Štranda.

Orintolog Zavoda za zaštitu prirode, Nikola Stojnić, kaže da se ova pojava ne može nazvati tipičnim prezimljavanjem. "To bi značilo da labudova nema tokom proleća, leta, jeseni, i da tek na zimu dođu, što nije tačno. Oni se tokom zime samo koncentrišu u veća jata i tada se pojavljuju na mestima bližim čoveku, jer su u potrazi za hranom", izjavio je Stojnić za "Dnevnik".

Prema statističkim podacima iz 2002. godine, Vojvodinu naseljava oko 60 parova ovih ptica čija populacija naglo poraste tokom zime, kada dođu i labudovi iz severnijih krajeva, poput Finske i Poljske. Pre stotinak godina živeli su na prostoru Podunavlja i Posavine, ali su zbog lova i uništavanja prirodnih staništa nestali, da bi se u ove krajeve vratili početkom devedesetih godina.

Labud, koji se ubraja u red divljih gusaka, pre nešto od više 10 godina proglašen je za prirodnu retkost u Srbiji. To znači da je zabranjeno njegovo ubijanje ili hvatanje, kao i uništavanje prirodnih staništa. Ipak, njihov broj poraste za desetak tokom jedne decenije, zahvaljujući povećanju broja ribnjaka, bara i ostalih mesta koja oni nastanjuju. Smatra se da je u Srbiji najveće zimovalište labudova na Tikvari, gde ih boravi oko 1500.
  • Fanatic

    10.01.2011 10:55
    :)
    Takvi isti labudovi su vam 5-og Oktobra bili dobri, a sada vam smetaju?
  • ns

    09.01.2011 20:33
    Av Av
    'like'! av, av komentar:)
  • Lola

    09.01.2011 19:32
    Miting
    sobzirom da nemaju prijavljen skup kod MUPa sve u apsanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti