Vojvodini u vlasništvo delovi infrastrukture

Vlada Vojvodine jednoglasno je usvojila zaključke o Nacrtu zakona o javnoj svojini, za koje su glasali predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije u pokrajini, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Vlada Vojvodine jednoglasno je usvojila zaključke o Nacrtu zakona o javnoj svojini, za koje su glasali predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije u pokrajini, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, Pajtić je rekao da se ti zaključci baziraju na tri ključna principa - funkcionalnost, ekonomičnost i sprovođenje nadležnosti pokrajine, na osnovu odgovarajućeg zakona o prenosu nadležnosti.

"Mi smo istakli da je u proteklih nekoliko godina pokrajina izgradila više od 1.500 kilometara puteva u Vojvodini i logično je da regionalni putevi pripadnu Vojvodini", istakao je Pajtić. U proteklom periodu, pokrajina je iz svog budžeta izgradila ili rekonstruisala i više od 108 kilometara nasipa i zato bi ona trebalo da bude vlasnik kanalske mreže u Vojvodini.

Pajtić je rekao da je među zaključima i taj da bi, radi efikasnijeg održavanja železničke infrastrukture, na lokalnom i regionalnom nivou trebalo da bude uspostavljeno vlasništvo pokrajine jer će tako biti omogućeno bolje i efikasnije funkcionisanje lokalne železničke mreže. "Važno je i da ulaganje pokrajine, kroz njen Fond za kapitalna ulaganja, bude definisano kao pokrajinska svojina, a takođe i da zgrade pokrajinskih institucija budu njeno vlasništvo", rekao je Pajtić.

Đelić je rekao da novi Zakon o javnoj svojini ni na koji način neće ugroziti ustavne i zakonom utvrđene ingerencije Vojvodine, ali da će sprečiti materijalnu razgradnju Srbije. "Ovaj predlog Vlade Vojvodine o tom zakonskom aktu biće razmotren uz sva uvažavanja, a uveren sam da je u izradi konačnog predloga moguće postići visok stepen saglasnosti", kazao je Đelić. Dodao je da će predstavnici pokrajinskih organa vlasti učestvovati u koncipiranju konačnog Predloga zakona, koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

  • G

    31.08.2011 09:16
    @ivana - u vašem samo izglaganju zaboravljate mogućnost da i "vi" ne uspete da "sačuvate svoje vekovne teritorije", kao i ti "drugi", već biste vi izgleda da silom, iako za to nemate podršku, vratite stanje u prošlost, i to selektivno samo tako da vama odgovara. Regularan način za postizanje ovoga jeste referendum (ako uopšte postoji politička volja za time), ali ako budete krenuli da pozivate na proterivanja, preispitivanja državljanstva (kakvog državljanstva, srpskog?) i tako dalje (sve ono što dežurni fašisti na ovim stranicama često izjavljuju), to može da se završi samo građanskim ratom. U suprotnom poštovana Ivana, ako postoji jedan jedini potomak nekoga ko se za ovo "vojvođansko blato" izborio PRE vaše porodice, vašom logikom upravo VI nemate nikakva prava da ovde više živite, sa sve parolom "vreme je da nam se vrati ono sto je nase".
  • ivana

    29.08.2011 22:28
    istoricarima
    gospodo draga,posto bahato manipulisete istorijskim cinjenicama imamo mi ovdasnji odgovor i na to. Moja je porodica na ove prostore dosla pre Carnojevica-crkvene knjige potvrdile,dakle moji su se dedovi krvavo borili za svoja prava u Vojvodini koja tada nije bila srpska teritorija. Ipak mi smo tu tadicionalno ne srpsku multietnicku teritoriju ucinili delom svoje maticne zemlje. Vojvodinu su potom poceli da naseljavaju drugi i drugojaciji,recimo oni koji koji ni vekovne srpske teritorije nisu uspeli da sacuvaju i odrze,oni koji nisu uspeli da izadju na kraj sa manjinom u svojoj zemlji. pa sad pitam ja vas kakav je ko? i onaj sto ne ume da sacuva ono sto je njegovo i onaj ko granice svoje zemlje prosiri? Mi smo svoj lebac,ovo nase vojvodjansko blato i autonomiju sa teskom mukom zaradili, i ne damo ih nikom,pa ni Beogradu. vreme je da nam se vrati ono sto je nase.
  • sta vojvodstvo ima sa vama

    29.08.2011 15:36
    @slobodnavojvodina.org
    Bio sam na tom sajtu, koliko sam video gotovo svi clanovi su iz emigracije Kanade, Amerike, ne bih nabrajao neke od susednih drzava itd... Ja neznam zasto vi mutite vodu kad ne zivite ovde, verovatno vise nikad necete ni videti Vojvodinu. Prebolite to, Srpsko Vojvodstvo je bilo deo Austro-Hungara dok to carstvo nije postalo bedno sa mizernom ekonomijom i raspalo se na mnogo delova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.