Vojvodini vraćeno samo 15 objekata

Vojvodini do sada vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata, rekao je direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević.
Vojvodini do sada vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata, rekao je direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević.

"Posebno zabrinjava to što je do sada u pokrajinsko vlasništvo uknjiženo svega 15 objekata, iako smo pripremili dokumentaciju za više od 200 koje smo popisali kao pokrajinsku imovinu, a koju smo dostavili Republičkoj direkciji za imovinu", naveo je Radosavljević za "Dnevnik".

Dodao je da je iz Direkcije stigao odgovor za 71 predmet koji može da se uknjiži, ali je od toga uknjiženo tek 15, jer je najveći problem s katastrima nepokretnosti, pa tako od 37 zahteva koje je uprava podnela Katastru u Novom Sadu još nijedan nije uknjižen, a između ostalih ni zgrada u kojoj je smeštena pokrajinska vlada.

"Njihovo objašnjenje je da još nije pripremljen softver kojim bi se unapredile oprativno-tehničke mogućnosti za uknjižbu", rekao je Radosavljević i podsetio da je od stupanja na snagu Zakona o javnoj svojini proteklo već deset meseci.

On je ocenio da su lokalne samouprave i pokrajina u ovom procesu u mnogo težem položaju od Republike, jer za svaki objekat koji žele da uknjiže kao javnu svojinu moraju da pribave brojnu dokumentaciju da bi dokazivali vlasništvo, dok se vlasništvo Republike upisuje po službenoj dužnosti.

Moguće je da se i ne želi uspešno sprovesti proces vraćanja imovine pokrajini i lokalnim samoupravama, ocenio je Radosavljević i rekao da bi se to moglo zaključiti i iz nekih odredbi Zakona o javnoj svojini.

"Jer, da je stvarno postojala namera da se vrati imovina lokalnim samoupravama i pokrajini, onda je trebalo propisati da se stavlja van snage zakon iz 1996. godine i da se nadležni organi obavezuju na to da izvrše uknjižbu po službenoj dužnosti. Mi u pokrajini i lokalnim samoupravama moramo da dokazujemo da je imovina koja nam je prethodno oduzeta zakonom iz 1996. godine – naša", izrazio je čuđenje Radosavljević.

Najavio je da će uprava Vladi Vojvodine sugerisati da se formira pokrajinska direkcija za imovinu.

  • 14.08.2012 22:32
    Pitam se
    A kada ce Vojvodina da vrati nezakonito oduzetu imovinu pravim vlasnicima?
  • 14.08.2012 11:21
    дс-лсв бројите ситно у Н. Саду
    Никада вам се неће остварити тај пљачкашки сан о одвајању ВОЈВОДИНЕ. ВОЈВОДИНА ЈЕ СРБИЈА тако је било, тако је а тако ће и остати. Овом причом можете да товарите оне које сте плаћали 6. и 20. маја, па сада ево их опет просе и перу шофершајбне. Потрошило се брате из жутих кеса, давно. У осталом ни себе не сматрам паметном што се упуштам у коментаре са љигашким фашистима и сепаратистима. Горе од вас нема. Али још малчицко....
  • Separatista

    14.08.2012 08:10
    da pa
    @kuka i motika

    Bolje da se borimo za autonomiju preko tastature tj intelektom, nego oruzijem, zar ne?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti