Presuda za vakcinu koja je izazvala dečiju paralizu

Osamdesetih i devedesetih godina zabeleženo je nekoliko slučajeva oboljevanja od dečije paralize zbog vakcine OPV koju je tada proizvodio insitut "Torlak".

Blic piše da ovo potvrđuju i presude sudova u Srbiji, od kojih je jedna doneta pre tri meseca, a danas su drugačije vakcine koje isključuju mogućnost ovakvih posledica.

Naime, u to vreme, vakcina se sastojala od živog virusa i bebama je davana oralno u tri doze.

Jedan od obolelih je i Draško Babić (28) iz Mladenovca, koji je zbog triplegije, atrofije pojedinih mišića i skraćene leve noge u invalidskim kolicima. Njegova majka Aleksandra tužila je Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" jer je dokazano da se razboleo zbog vakcine. Drugi osnovni sud u Beogradu presudio je u njihovu korist i Torlaku naložio da isplati 25.000 evra za naruženje deteta, a pre tri meseca i 30.029.188 dinara za naknadu štete. Babić je vakcinu primio 1988. godine.

Spor protiv Torlaka je nedavno dobila i porodica Raičević iz Jagodine i jedna porodica iz Raške čiji su sinovi, rođeni 1992.godine, nakon vakcinacije dobili paralizu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se u Srbiji sada deca štite od dečije paralize kroz petovalentne vakcine koje su bezbedne, jer je u njima umrtvljen virus koji ne daje nikave reakcije. U Toralku za Blic nisu iznosili detalje ovih slučajeva, jer je u toku žalbeni postupak, ali su s druge strane, podsetili da je tim vakcinama vakcinisano milijardu dece širom sveta sa stoprocentnim uspehom i da je dečija bolest gotova nestala. Iz Torlaka su podesetili i da je Srbija 2002. godine proglašena poliofri teritorijom, što znači da je dečija paraliza iskorenjena na ovom terenu.  

Autor: Blic

  • jova limanac

    01.02.2016 23:29
    @nagalaza E samo sam čekao kad će se pojaviti prvi anti-vaxer sa rekla-kazala "dokazima" o nekoj supstanci koja se tajno ubacuje u vakcine kako bi se smanjila svetska populacija ili iz kog već razloga. Prvo je smetao timerosal, pa kad se ispostavilo da ga u vakcinama nema već decenijama, sad je neko u radio emisiji pustio buvu za pomenuti enzim pa se to raširilo po Facebooku i drugim društvenim mrežama, a vi se primili kao smrt na babu...
  • Nagalaza

    01.02.2016 20:33
    Da li će za 10 godina biti presuda oko vakcina koje se sada "spravljaju"?
    To su vakcine u koje se bespotrebno ubacuje enzim nagalaza.
    Taj enzim uzrokuje kancer kasnije i sprečava stvaranje vitamina D.
    Čitav svet piše o tome, guglajte.
    To je odloženo ubistvo ili odloženi genocid.
    Tri lekara su ubijena u americi zbog podizanja uzbune.
    A nas vlada obavezuje na prijem stranog bućkuriša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija