Javni sektor sutra prekida rad u Novom Sadu i drugim gradovima

Po prvi put svi granski sindikati u Srbiji složni su u odluci da se bore za svoja radna prava, te će zato zaposleni u javnoj upravi sutra stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja ukoliko se ne uvaže zahtevi sindikata vezani za Zakon o sistemu plata u javnom sektoru.

Zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama traže da se uvaže zahtevi sindikata vezani za Zakon o sistemu plata u javnom sektoru.

Od 11 do 12 staće domovi zdravlja, bolnice, sudovi, obrazovne institucije i ustanove kulture i nauke, potvrdio je za 021 Lazar Škorić, predsednik Sindikata uprave na nivou Novog Sada, koji je objasnio i šta je konkretni povod ovog štrajka upozorenja.

"Ministarka Kori Udoički prvo je prihvatila predlog sindikata vezano za Zakon o platama, da bi na Socijalno-ekonomskom savetu ministar finansija (Dušan) Vujović rekao da to prihvaćeno ništa ne važi, zbog čega bi se i ovako male plate zaposlenima smanjile od tri do deset, dvadeset hiljada dinara. Neka se oni lepo dogovore šta žele, bez premišljanja", rekao je on.  

Predsedništvo republičkog Odbora sindikata odluku o stupanju u štrajk upozorenja donelo je 21. januara, i po prvi put se desilo da čak 13 granskih sindikata na državnom nivou podrže štrajk.

Kako je navedeno u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost "ukoliko bi ovakav tekst navedenog zakona bio usvojen, zaposleni u javnom sektoru bili bi diskriminisani i dodatno bi se pogoršao radno-pravni i materijalni položaj".

Kako je precizirano, štrajk upozorenja podrazumeva prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.

Podsetimo, 021.rs već je pisao o situaciji koja je prethodila ovom štrajku upozorenja, doduše samo iz vizure pravosudnog sistema uprave.

Udovički: Sindikalci da pročitaju nacrt zakona
 
Potpredsednica vlade Kori Udovički pozvala je sindikalce da prvo pročitaju nacrt zakona o platama, pa tek onda da protestuju. Ona je kazala da ne razume zašto sindikati protestuju protiv pojedinih rešenja u tom nacrtu s obzirom na to da im je on dostavljen tek juče ujutru, a oni potvrdili da ga nisu ni videli.
 
Udovički je navela da je zakazan novi sastanak sa sindikatima, te da će se sindikati javnog sektora, članovi Socijalno-ekonomskog saveta i resorni ministri u subotu sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kako bi razgovarali o predloženim rešenjima.
 
Autorka: Gordana Ćosić
  • Sonja

    03.02.2016 12:28
    Samo mrznja i bes
    Prosto je neverovatno koliko mrznje,besa i zluradosti ima medju nama.Zato nas i gaze,dok se mi svadjamo kome je manje lose.Verujte,ima nas koji ne lakiramo nokte i visimo na fejsbuku na poslu.I,molim Vas,ne poistovecujte kvalitetnog ucitelja,lekara i policajca sa gradskinm preduzecima gde je PROSECNA ZARADA 83 000,a ni sami ne znaju sta rade.Pisem ovo dok se spremam za Sloveniju.Srecno svima
  • MarijaS

    03.02.2016 09:39
    Utisak nakon pročitanih komentara: Srbin je Srbinu najveći neprijatelj.
  • TO NIJE VEST

    03.02.2016 01:53
    Vest bi bila da u periodu od 11-12 ove ustanove RADE.
    Svakog radnog dana u tom periodu državni uposlenici PIJU KAFU i kažu dodjite kasnije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti