Ikea izgubila pravo na ime u Indoneziji

Švedski proizvođač nameštaja Ikea izgubio je pravo na korišćenja svog imena u Indoneziji.
Najviši sud te zemlje presudio da je zaštitni znak Ikea vlasništvo jedne lokalne kompanije.
 
Presuda je obrazložena činjenicom da švedska Ikea tri godine nije koristila ime u komercijalne svrhe u Indoneziji. Proizvođač nameštaja od ratana iz Indonezije Ratania Katulistiva (Khatulistiwa) registrovao je zaštitni znak Ikea u decembru 2013. godine. To je akronim od Intan Katulistiva Esa Abadi koji se odnosi na industriju ratana. 
 
Vrhovni sud je presudio da švedski trgovac nameštajem, koji je svoj zaštitni znak registrovao u Indoneziji 2010, nije koristio taj znak u komercijalne svrhe tri uzastopne godine, što znači da po zakonu Indonezije o zaštitnom znaku može da bude brisan iz registra. Presuda je, kako navodi britanski list Gardijan, doneta još u maju 2015. ali je sud objavio "onlajn" tek sada. 
 
Jedina Ikeina prodavnica u Indoneziji otvorena je u blizini Džakrate krajem 2014. godine.  Portparolka suda rekla je 5. februara da odluka suda nije bila jednoglasna. Naime, jedan od troje sudija tvrdio je da zakon o zaštitnom znaku ne može da se primenjuje na kompanije kao što je Ikea koja je mnogo veća od Ratanije, kompanije tužiteljke.  Kompanija iz Indonezije slučaj je iznela pred sud u Džakarti sredinom 2014, dok je Ikea gradila prvu prodavnicu u toj zemlji. 
 
Sud je u septembru 2014. presudio da je zaštitni znak vlasništvo Ratanije i naložio Ikei da prestane da koristi svoje ime koje je akronim imena osnivača kompanije Ingvara Kamprada i farme Elmtarid i sela Agunarid gde je odrastao. Švedska kompanija, osnovana 1943, zatim se žalila vrhovnom sudu.
 
Autor: agencije
 

Teme

ikea

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva