Kako su nastala imena poznatih ex-yu bendova

Pri stvaranju benda odgovarajuće ime igra veoma bitnu ulogu u njegovom imidžu. Što je ono zvučnije, šanse za uspeh su veće.
Imena nekih poznatih sastava sa jugoslovenskih prostora imaju veoma zanimljive priče.
 
Atomsko sklonište
 
Grupa svoju početnu pacifističku orijentaciju duguje svom imenu. Pre dolaska Boška Obradovića, sastav se zvao Jovo nanovo, ali je Obradović procenio da je ime pomalo neozbiljno, zbog čega je nazvao Bruna Langera da u gomili predloga pronađu odgovarajuće ime. Neki od predloga su bili: Ista detinjstva, Lifteskpres, 9 po Merkaliju. Međutim, kada je čuo "Atomsko sklonište", Langer je uzviknuo da je to pravo. Atomsko sklonište je naziv pozorišne predstave u kojoj je Obradović jedno vreme čitao antiratnu poeziju. 
 
Laboratorija zvuka
 
Ovim nazivom braća Vranešević su želeli da ukažu na svoju težnju ka stalnom istraživanju novih formi muzičkog izražavanja.
 
Leb i Sol
 
Bend je svoje ime preuzeo iz makedonskog običaja da se gostu prilikom ulaska u kuću ponudi hleb i sol, a junaci ovog sastava jednostavno nisu uspeli da se sete ničeg pametnije.
 
 
Riblja čorba
 
Logičan nastavak je da se posle hleba i soli okuša i čorba. Poznati beogradski sastav je za svoje ime iskoristio poznati sleng koji se tokom sedamdesetih koristio za označavanje menstruacije.
 
Divlje Jagode
 
Gitarista benda Zele Lipovača je želeo neko voće u imenu benda, ali da uz nežno ime ide i nešto kontra, a divlje jagode su zvučale najprimamljivije.
 
Azra
 
Džoni Štulić i ostatak benda je inspiraciju za naziv benda pronašao u stihovima pesme "Azra" Hajnriha Hajnea. "Ja se zovem El Muhammed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube!"
 
 
Buldožer
 
Inspiraciju u poeziji pronašli su i članovi grupe Buldožer. Čitajući pesmu "Nekog trebaš voleti" slovenskog pisca Fea Volariča, učinio im se zanimljiv predmet koji pesnik pominje u stihu: "Nekog trebaš voleti, pa makar i buldožer". 
 
Prljavo kazalište
 
Jasenko Houra je ideju za ime svog benda dobio čitajući strip "Alan Ford" u kom je našao termin "prljavo kazalište".
 
U škripcu
 
Ovaj naziv potiče iz priče po kojoj je babu gitariste benda, Vase, pojeo vuk i onda se nalazi u škripcu, a Vasa nije Crvenkapica pa ne mođe da je spasi. Kasnije se ispostavilo da je U škripcu maler grupa i da im ime sasvim odgovara.
 
Parni valjak
 
Svoje ime su preuzeli iz sopstvenog stiha: "Ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim".
 
Bijelo dugme
 
Jedan od najpopularnijih ex-yu bendova se u početku zvao Jutro, ali se nakon hita "Kad bi bio bijelo dugme" odlučio za promenu. 
 
 
Električni orgazam
 
Srđanu Gojkoviću Giletu ime Električni orgazam palo je na pamet u beogradskoj kafani "Mornar", bez nekog posebno razloga ili značenja.
 
Galija
 
"Galija" je sedište niških umetnika, boema i ostalih ljudi koji nemaju mnogo novca. Momci su jedne večeri sedeli u kafani i smišljali ime, a onda su odlučili da grupu nazovu po svom omiljenom prebivalištu.
 
Film
 
Ovaj bend se u početku zvao Šporko Šalaporko i njegove žaluzine, po naslovu priče zagrebačkog pisca Davora Slamniga. Ipak, pod "pritiskom javnosti" bend je odlučio da pronađe neko kraće i zgodnije ime.
 
Kiki Lesendrić i Piloti
 
Mnogi iz ovog benda su maštali da postanu jednog dana piloti, takođe, imali su i neke pilotske uniforme, zbog čega im nije bilo teško da se odluče za ime.
 
Autor: Fokus 
  • Azra

    13.02.2016 11:11
    Azra
    Azra - Amaterski zagrebacki rok ansambl
    Tek posle su dosli stihovi H. H.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika