U školama izmišljaju đake sa smetnjama u razvoju kako bi sačuvali radna mesta?

U Srbiji oko 11.000 đaka u osnovnim školama ima poteškoće u učenju i razvoju, a upravo ta kategorija učenika može biti i potencijali izvor zloupotreba kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, pišu Večernje novosti pozivajući se na podatke Ministarstva prosvete.
Prema navodima lista 4.788 đaka ima smetnje u razvoju, a pored njih u evidenciji postoji još 6.302 učenika koji imaju poteškoće sa čitanjem i pisanjem, hiperaktivnošću i poremećajem pažnje.
 
- Direktorima škola nije strano da po nekoliko đaka stave u ovu drugu grupu za koju nije potrebna lekarska dijagnoza, već procena školskog psihologa i pedagoga. Ova deca su školama važna jer se u odeljenju broje kao dva učenika, pa tako direktori mogu da očuvaju veći broj odeljenja i zadrže radna mesta nastavnicima - pišu Novosti.
 
Ovakav trend primećen je u školama koje imaju nastavu na manjinskim jezicima, navodi list i dodaje da na prevare "nisu imuni" ni roditelji, pošto se dešava da se neki đaci svrstaju u grupu onih sa problemima u ponašanju ili učenju tek u osmom razredu, kako bi im se olakšalo polaganje male mature.
 
Kako list navodi, od 538.299 osnovaca, samo 242 učenika zvanično se vode kao talenti. Za nadarene postoje individualni obrazovni planovi, jer oni napreduju brže od generacije, ali škole zbog složene papirologije, dodatnog posla ili nekih drugih razloga, veoma mali broj nadarenih đaka evidentira u školskoj dokumentaciji.
 
Autor: Beta
  • uciteljica

    14.02.2016 22:06
    sram vas bilo
    Onaj ko je ovo napisao, najveca je sramota Srbije!!! Pozabavite se malo dublje temom i inkluzijom, a pogotovo normama, tj.dezinformacijom da jedno dete sa smetnjama u razredu vazi za dva. Nema veze sa istinom, u praksi!!!!
  • nsss

    14.02.2016 18:10
    bezobrazluk
    a nikom ne smeta broj savetnikovih savetnika i zgradonacelnika sa srednjom skolom...opet se na deci stedi lopine jedne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.