Poslednji dan da platite porez, iako nemate rešenja

Građani, preduzetnici i pravna lica u obavezi su da prvu ratu poreza na imovinu uplate zaključno sa 17. februarom.

Pošto rešenja od opštinskih poreznika nece stići do maja, kao prvu ratu treba uplatiti iznos jednak četvrtini ukupnog prošlogodišnjeg poreza. Porez na imovinu se plaća u četiri rate, do 15. u mesecu - februaru, maju, avgustu i novembru.

Ove godine, rok za uplatu prve rate pomeren je zbog Dana državnosti, pa ističe 17. februara. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

"Plaćanjem svojih obaveza, građani omogućavaju da Grad Novi Sad, kao jedinica lokalne samouprave, koristi sredstva od naplate poreza na imovinu za održavanje i građenje ulica, puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, vrtića i drugih objekata, što podrazumeva kvalitetnije uslove života i rada na području Grada Novog Sada", navode u novosadskoj Upravi.

Podsetimo da je praksa slanja poreskih rešenja od maja meseca u Srbiji stari običaj, kao i neplaćanje poreza. Naime, gruba procena je da oko 20 odsto stanovništva uopšte na plaća porez, a pojedinima polazi za rukom da izbegnu ovaj namet jer nisu prepoznati u proceni nekretnina kao vlasnici. Da bi država uspešnije punila budžet, trebalo bi da napravi novi popis imovine i kazni one koji su vlasnici nevidljive nekretnine, smatraju stručnjaci.

Za sve potrebne informacije, Novosađani se mogu obratiti Gradskoj poreskoj upravi u Gradskoj kući na šalterima 6, 7, 8 i 13, radnim danom od osam do 14 časova.

Autor: 021, Agencije

  • 1515

    18.02.2016 17:00
    Kako ne platiti?
    Molila bih nekog, ko se razume u te stvari, da me posavetuje. Pre 10 godina je moja mama kupila stan, a nakon dve godine ja sam ga nasledila. Nikada mi nije došlo rešenje za porez, mislim da ga ni ona nije dobijala, verovatno zato što stan nije uknjižen. Na ostale nekretnine koje sam nasledila, a uknjižene su dobijam račune redovno. Priznajem da sam trebala odmah otići i u Poreskom prijaviti nekretninu na svoje ime, ali nekako što više vreme prolazi meni se ne ide jer za 10 godina, sa kamatama očekujem srčani udar kada otvorim rešenje. U katastru i oko njega sam provela sate ali su tamo napravili zavrzlamu i nikako ne uspevam da završim taj posao oko uknjižavanja. Dakle: je li ima šanse da se izvučem na to uknjižavanje i ne platim, ili je li ima neka fora jer smatram da sam se dosad nadavala državi sasvim dovoljno?
  • riki

    17.02.2016 10:42
    ...
    6 dugih godina sam cekala resenje za porez, ali bez obzira sto ga nije bilo, sve je uredno placeno, rata za ratom. Svi tih godina sam odlazila do poreske uprave, zaleci se na resenje, al nikako da se pokrene sa mrtve tacke. Odgovor na sve je bio, bice i morate da cekate. Pred kraj prosle godine mi pukne film, odem u poresku, i popricam na malo nekulturnij nacin,ukratko odstampali su resenja za 6 godina u roku tri minuta, toliko je potrebno. Inace sam preko 80000 dina u plusu, posto sam placala vise nego sto treba.Ali to sto oni tamo rade, tj ne rade je cist bezobrzluk, nepismeni, partijski drugovi...
  • Jovan

    17.02.2016 09:38
    Dahije
    Ovoj propaloj državi je suludo plaćati bilo šta. Samo finansiramo lezilebovićku gamad i vlastohlepne satrape.
    Bankrot, razjuriti bagru motkama-pa da krenemo lepo od NULE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti