"Matori i kljakavi su revolucionarniji od mladih koji sede u kafićima"

Nezainteresovanost mladih za politička pitanja za izvršnog direktora CeSID Bojana Klačara nije iznenađenje. On kaže da mladi izlaze ispod proseka na izbore, kao i da je to trend koji je svuda u svetu pa i kod nas.
"Kada govorimo o temama koje mlade zanimaju one mogu da se podele u dve velike grupe. Prva grupa su teme koje suštinski bole sve nas - to su pitanja životnog standarda, nezaposlnosti. Na drugoj strani su teme koje su zanimljive mladima, njihove teme vezane za obrazovanje, mogućnost napredovanja, ekološke ili socijalne prirode i ljudskih prava, a vrlo malo ili nimalo teme iz visoke politike, posebno ne priče oko EU ili Kosova", kaže Klačar
 
Đokica Jovanović predaje sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Nišu predvodi proteste protiv skupog centralnog grejanja.
 
"Naša sociološka istraživanja pokazuju, ne samo u ovom slučaju, da su mladi često mnogo konzervativniji od starih. Ja sam napisao tekst u kom sam napisao doslovce ovako: ćoravi, matori, kljakavi, su mlađi, snažniji i revolucionarniji od mladih koji sede u kafićima. Ja mojim studentima često kažem da sam ja mlađi od njih", navodi Jovanović.
 
"Mladi su gotovo svakodnevno paralelno na internetu i TV, vrlo često koriste i neki drugi kanal komunikacije, korišćenje mobilnog i aplikacija na mobilnom, kao i socijalnih mreža je nešto što mlade opredeljuje. Još jedna važna stvar, naše stranke su veoma sklone monolozima, a mladi očekuju da budu uključeni, očekuju interakciju i dvosmernost u komunikaciji", ističe Klačar.
 
Profesor Jovanović je stroži: kompjuter ne može da bude zamena za život.
 
"To je to bežanje u društvene mreže, ali to nije svet u kome oni žive, to je svet u kome oni životare. To nije realan svet u kome žive i kada pogledate mlade u nekim drugim krajevima sveta, vi ćete videti da oni idu u kampove, da se oni međusobno druže, da oni putuju i to u ogromnom broju putuju, da idu sa univerziteta na univerzitet", ističe Jovanović.
 
U Srbiji, prema zvaničnim podacima živi oko 670.000 mladih između 18 i 25 godina.
 
Autor: B92
  • Kljakoš

    01.03.2016 07:03
    Čmavaju do 12. sve im smrdi, po podne mrze celi svet, a uveče i sami sebe.I za neuspeh i nerad mrcoguzima su krivi matori, na čijoj grbači još žive i cede im mast i čekaju da što pre odapnu papke.
  • Tamo amo

    28.02.2016 13:59
    Podvala
    Izuzev mediokriteta koji sw svakodnevno pojavljuju na televiziji (koje uređuju likovu poput Marića, Mitovića i sl. koji još uvek žive u 90-im), mladi su izuzetno aktivni na svakodnevnom planu. Širi krug mojih prijatelja (uglavnom ispod 30god.) su vrlo uspešno u onome čime se bave, svakodnevno pomažu svoju zajednicu na ličnom planu. Imaju visoku svest o svojoj okolini i trude se da naprave dibre osnove za svoje porodice i za buduće generaciju. Vi nemate prava da na zamerate na bilo čemu, Vi ste nam ostavili rasturenu državu, Vi ste nam ostavili uništena preduzeća, Vi ste nam ostavili ukaljan obraz u svetu. Na nama je sada da se borimo sa tim i da pokušamo to da rešimo. Da se ja pitam, svakome starijem od 50 god. i celoj dijaspori bi zabranio glasanje. Nemate prava da se mešate, rekli ste već svoje.
  • Zoran021

    28.02.2016 12:14
    Definitivno tačno!Mladi su totalno nezainteresovani za popravljanje društva,interesuje ih samo lična korist,novac i ništa drugo,dok za nešto više od toga nisu uopšte! Devedesetih kad smo se borili protiv Miloševića mladi su dali krila protestima od 1991. godine pa do 2000. godine.Danas mladi i ne izlaze napolje ni za šta pa ni za uslove u kantini,a kamoli za nešto šire!Čast izuzecima kao što je Radovan Nenadić koji je razotkrio korupciju u sudstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija