Moguće zatvaranje Visoke poslovne škole

Krivična prijava protiv bračnog para Radovana i Dragice Tomić, koji su već petnaest godina na čelu Visoke poslovne škole, poslednjih šest meseci stoji u Višem javnom tužilaštvu.

U Tužilaštvu kažu da proveravaju dokaze koje im je dostavio pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov, te da zato još uvek nije pokrenut krivični postupak.

Prema saznanjima 021, ovo je bio jedan od scenarija pokrajinskog sekretarijata kojim bi se uprava škole smenila, jer kada bi krivični postupak bio pokrenut, pokrajinski sekretar bi po zakonu imao pravo da suspenduje upravu škole do okončanja postupka. 

Drugi scenario, koji ima veće šanse za uspeh, je da se ukine Visoka poslovna škola i da se osnuje Visoka škola strukovnih studija za poslovnu ekonomiju i informatiku, koja bi bila pravni sledbenik prve i imala novu v.d. upravu. Za ovu ideju bila je između ostalog potrebna i saglasnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Međutim, Nacionalni savet je na sednici održanoj 25. februara odbacio predlog o ukidanju ove i osnivanju nove škole, potvrdio je za 021 izvor iz Visoke poslovne škole.

"Za ovaj predlog glasalo je devet članova, dvoje je bilo protiv i devet uzdržano, što nije bilo dovoljno da se predlog izglasa. Iako su članovi Nacionalnog saveta prethodno bili upoznati sa situacijom i rešili da glasaju pozitivno za ovaj predlog, jedan od njih je iznenada ustao i rekao da ne treba Nacionalni savet da se meša u ovaj slučaj, već to treba da učini osnivač, odnosno Vlada Vojvodine. Imam pouzdana saznanja da je ta osoba (ime poznato redakciji) u poslednjem momentu izlobirana od strane Tomića, koji su se time i sami javno hvalili", tvrdi ovaj izvor. Prema nezvaničnim saznanjima, ovaj predlog će se ponovo naći pred Nacionalnim savetom.

Vlada Vojvodine trenutno čeka ili reakciju Tužilaštva ili pozitivno glasanje Nacionalnog saveta, šta bude pre, a kako bi se rešio problem Visoke poslovne škole, gde je evidentirano preko 40 slučajeva kršenja zakona. Prema rečima pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova rešenje situacije je na pomolu.

"Moja ideja je da proširimo delatnost te škole jer ona to zaslužuje, ali kako ćemo to uradti znaće se za desetak dana. Bez obzira na izbore ovaj problem je prisutan i ja ću gledati da na sistemski način rešim to pitanje. Ovaj problem sam nasledio pre godinu dana i za vreme mog mandata će sigurno biti napravljen pomak po tom pitanju", bio je jasan Pavlov.

Podsetimo, Savet VPŠ nedavno je odbio da usvoji rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o razrešenju Dragice Tomić sa mesta direktorke škole zbog sukoba interesa, a odbili su i razrešenje njenog supruga Radovana Tomića sa mesta člana Saveta škole, i to bez ikakvih posledica.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • Lozničanin bivši

    04.03.2016 21:14
    Komšija
    Lelee, ovi Tomići mi komšije bili, svi u Loznicu se pitali odakle im tolko para. Dodju za vikend pa se isprduju sa pare. Sagradili viletinu. Al sada je svima jasno... Pokrali nas gradjane, saću javim mojima dole.
  • Lozničanin bivši

    04.03.2016 20:20
    Komšija
    Lelee, ovi Tomići mi komšije bili, svi u Loznicu se pitali odakle im tolko para. Dodju za vikend pa se isprduju sa pare. Sagradili viletinu. Al sada je svima jasno... Pokrali nas gradjane, saću javim mojima dole.
  • hejter

    04.03.2016 17:01
    strašno kako manipulišu asistentima koji su pod ugovorom, ucenjuju profesore, prete i uslovljavaju. čeka se po godinu dana na diplomu, skoro je bila dodela za neke studente a ostali čekaju jer su dobili nov program za diplome (što je čista budalaština). kako može država da ćuti na jedno takvo oglušavanje zakona? šta čeka tužilaštvo više? koliko krivičnih prijava treba da se preda tužilaštvu za gđu dragicu i kako se to sporovi vode godinama protiv njih i zloupotrebe škole zarad njihove koristi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti