Izložba "Priče o besmislu" i tribina "Najvažnije ne" danas u Studiju M

Izložba fotografija "Priče o besmislu" i tribina "Najvažnije ne" biće održane večeras u 18.30 u Studiju M.
Izložba "Priče o besmislu" sadrži 44 crno bele dokumentarne fotografije koncipirane u četiri celine. Zabeležene su u Iraku, Gazi, Zapadnoj obali i Tovarniku. Svaka fotografija na snažan i upečatljiv način ilustruje priču o apsurdu rata. Neke od njih su veoma uznemirujuće, ali to i je cilj izložbe, jer, prema rečima autora, "stvarnost u kojoj deca ginu bez milosti je uznemirujuća i strašna, a fotografije su najbolji medij za pronošenje empatije".
 
Svaku foto-celinu dopunjuju i kratki tekstovi sa šturim, ali surovim podacima o posledicama kojima su izložene žrtve konfliktnih situacija, pre svega deca.
 
Postavka će javnosti u Srbiji biti prvi put predstavljena u Novom Sadu.
 
Tribina koja se naslanja na izložbu fotografija "Priče o besmislu" Hrvoja Polana pružiće priliku da izađemo iz okvira njegovih fotografija i priča koje one nose i da pokušamo da sagledamo univerzalnost besmisla ratovanja i sukoba, analiziramo i neke druge događaje i iskustvo država nastalih u raspadu Jugoslavije.
 
Govornici/e:
 
- Teofil Pančić, pisac i novinar
- Staša Zajović, aktivistkinja Žene u crnom Beograd
- Hrvoje Polan, autor izložbe Priče o besmislu
- Želimir Žilnik, filmski reditelj i scenarista
- Branislava Opranović, novinarka i aktivistkinja 
 
Moderator: Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centra.
 
Hrvoje Polan više od dvadeset i pet godina bavi se news i dokumentarnom fotografijom. Radio je za brojne novinske kuće i agencije od Slobodne Dalmacije i Feral Tribune-a do Reuters-a i Agence France Presse. Objavljivao je fotografije u svim vodećim svetskim medijima (IHT, The Guardian, Newsweek, Time, Der Spiegel, Le Monde, BBC, India Times…).
 
Kao ratni fotoreporter pokrivao je sve socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze... Jedna od Polanovih fotografija uvrštena je i u kolekciju "100 najboljih slika dekade 1990–2000" koja je izložena u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti