Od ponoći se zatvara "balkanska ruta", Srbija će primenjivati recipročne mere

MUP Srbije saopštio je večeras da će Srbija, posle odluke Slovenije o zatvaranju "balkanske rute", sve mere o migrantima usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.
Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska je obavestila MUP Srbije da Slovenija od ponoći počinje da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu, kao i da neće primati migrante, bez validnih viza i pasoša. "Time se praktično zatvara "balkanska ruta“", navodi se u saopštenju MUP-a.
 
"Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj", saopštio je MUP Srbije.
 
Cerar: Nema više balkanske migrantske rute
 
Balkanske migrantske rute više nema, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje, izjavio je nakon završetka samita EU o migrantskoj krizi slovenački premijer Miro Cerar. "Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji", rekao je Cerar.
 
U zaključcima skupa navedeno je da se "nezakoniti tokovi migranata završavaju", dok je predlog zaključka da je "balkanska ruta od sada zatvorena", za koji se zauzimala i Slovenija, izostavljen, no Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili - zapravo isti. "Istina, zaključak je ponešto preformulišan, ali je smisao još uvek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema", kazao je slovenački premijer.
 
Lideri EU i Turske postigli su na samitu u Briselu načelni zajednički dogovor o zatvaranju nelegalnih tokova migranata zapadnobalkanskom rutom koji bi trebalo da bude potvrđen na samitu EU 17. marta. Kako se navodi u zajedničkoj izjavi sa samita, kako bi to bilo održivo, potrebno je "biti uz Grčku i učiniti sve što je u našoj moći kako bi se pomoglo pri upravljanju situacijom".
 
Potrebno je, kako se navodi, "hitno i efikasno reagovati na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu koja se razvija velikom brzinom". "Treba pružiti pomoć Grčkoj pri upravljanju spoljnim granicama EU, u osiguravanju opsežnog i ubrzanog vraćanja svih nezakonitih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita u Tursku", navodi se u tekstu.
 
U Grčkoj više od 34.000 izbeglica
 
U Grčkoj se trenutno nalazi više od 34.000 izbeglica, saopštila je grčka agencija za koordinaciju upravljanja krizom.
 
Grčka vlada je danas saopštila da ne planira da iz izbegličkog kampa na granici sa Makedonijom prisilno iseli migrante, ali je navela da će na njih izvršiti pritisak da koriste novoizgrađena skloništa u blizini.
 
Autor: 021, Tanjug, Beta / foto: AP

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija