Čovek u borbi protiv fabrike, tužen jer ne trpi smrad

Viši sud u Subotici ukinuo je presudu Osnovnog suda protiv Dragana Pečurice kojeg je fabrika "AIK" iz Bačke Topole tužila za "narušavanje ugleda i kreditne sosobnosti" jer je on, kako u optužbi navode, na svom blogu i u televizijskoj emisiji izneo neistine o fabrici.
Navedenom prvostečenom presudom Pečurica je proglašen krivim zbog "narušavanje ugleda i kreditne sposobnosti", te je osuđen na novčanu kaznu od 30.000 dinara, a isto tako je obavezan da na ime pauštala plati 3.000 i privatnom tužiocu iznos od 155.660 dinara u roku od 60 dana.
 
On je podneo žalbu na ovu presudu, jer je, kako je naveo - izreka presude protivrečna razlozima, a izneti razlozi su nejasni i u znatnoj meri protivrečni. Priložio je i dokaze koji svedoče da nije narušio ugled firme, na osnovu čega je Viši sud u Subotici potom ukinuo presudu Osnovnog suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
 
Interesantno je da je sudija koja je osudila Pečuricu, pre sudskog poziva bila advokat, a advokatska kancelarija joj je bila upravo u prostorijama "AIK-a".
 
Borba za čist vazduh
 
Dragan Pečurica je više puta organizovao proteste zbog smrada koji dopire iz fabrike "Žibel", a koja pripada "AIK-u". On je na svom blogu otvoreno pisao o tome, pričao i u televizijskoj emisiji "Pojeo vuk magarca", više puta se žalio nadležnima, ali niko nije ponudio pravo rešenje.
 
Za 021.rs kaže da je učinjen prvi korak u dokazivanju njegove nevinosti, kao i da se sve vreme bori da u Bačkoj Topoli nestane smrad, a ne da naruši ugled firme.
 
Kakva je to sloboda govora ako ja ne mogu da kažem ono što je činjenica? Pokrajinski sekretar zaštite životne sredine Slobodan Puzović je potvrdio da postoji smrad u Bačkoj Topoli, rekao da je posećivao firmu, tako da ja nisam ništa izmislio. To znaju građani Topole, ali i svi koji posete ovo mesto. Neverovatno je kakva sam anonimna preteća pisma dobijao, pišu mi svašta po internetu, vređaju mene i moju porodicu. Ponavljam, nisam nikada želeo da uvredim bilo koga, govorio sam istinu i činjenice, a cilj mi je samo jedan - da nestane smrad i da se poboljša situacija u ovom bačkom mestu - kaže Pečurica.  
 
Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kaže za 021 da građani Bačke Topole godinama imaju probleme sa radom "Žibela" zbog smrada koji dopire iz fabrike.
 
Dragan Pečurica nije protestovao protiv firme, već za zdravu životnu sredinu. Tražio je od nadležnih organa da se građanima obezbedi normalan život. Firma je pokušala da zameni teze, hteli su da zastraše ekološke aktiviste i da uguše glas ekologa kako bi nastavili sa nezakonitim zagađivanjem životne sredine - kaže Helać.
 
 
Pečurica svakog 17. u mesecu organizuje protestne skupove za zdravu životnu sredinu u Bačkoj Topoli, a kako kaže, borba protiv vetrenjača traje, a trajaće i dalje.
 
Voleo bih kada bi bilo moguće da mi neko od advokata pomogne da konačno skinem ovu ljagu sa svoga imena i da krenem u nove borbe protiv smrada i zagađenja. Ja zaista nisam željan krvi i nisam osvetoljubiv. Iako nemam novca, ne žudim za njim, ali bih voleo da pravda pobedi. U svim normalnim zemljama mene bi i pohvalili, a u ovoj našoj me tuže i sude. To je za ne poverovati - zaključio je Dragan.
 
Autor: Dejan Đolović (Dejan@021.rs)
  • Pravda

    10.03.2017 21:47
    Jao,jao..koliko lazi i izmisljotina!!! A tek zavisti! Strasno
  • Dragan

    10.03.2017 17:46
    Zibel
    Podrska za dragana
  • Sanja

    10.03.2016 17:04
    "žibel"
    Mnogi bi se pridruzili gospodinu Pecurici u protestima,ali ne smeju jer se boje otkaza. vecina stanovnistva u B.Topoli radi u Zibelu,klanici,topiku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina