Milisavu Saviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas Milisavu Saviću za roman "La sans pareille".
Primajući nagradu, Savić je istakao da je sam izbor za nagradu svečanost u čast knjige. "Posebno mi je drago što nagradu primam u Narodnom pozorištu, mestu na kome sam pre 50-ak godina imao priliku da prisustvujem susretu velikana književnosti - Selimovića, Andrića, Crnjanskog, Ćosića i drugih", rekao je Savić.
 
Nagrada je dodeljena 28. put, a u žiriju Večernjih novosti koje dodeljuju nagradu, učestvovalo je 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. U konkurenciji za nagradu bilo je 118 knjiga, a Savić je dobio 17 glasova žirija.
 
Milisav Savić je dobitnik najvećih domaćih priznanja za književnost, a njegova dela su prevodjena na više jezika. Nagrada se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa.
 
Nagrada za knjigu godine "Meša Selimović" ustanovljena je 1988, a Savić je 31. dobitnik ovog priznanja, budući da je nagrada tri puta imala po dva dobitnika. Neki od prethodnih dobitnika su Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Ivan V. Lalić, Svetlana Velmar Janković, Dobrica Ćosić, Rajko Petrov Nogo, Aleksandar Gatalica, Enes Halilović i drugi.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.