Sledeće nedelje stižu vakcine protiv dečije paralize

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u toku preraspodela vakcina za dečiju paralizu u domovima domovima zdravlja koje će sledeće nedelje stići u Srbiju.

Lončar je podsetio da je sa turskom vladom i ministarstvom zdravlja bio potpisan ugovor o donaciji vakcine, koje su stigle u Srbiju, ali bez odgovarajuće propratne dokumentacije, zbog čega su te vakcine vraćene, a sada su stigle nove.

Dodao je da se izgubilo dragoceno vreme, ali da su nadležni uspeli da za kratko vreme nabave nove vakcine, koje će sledeće nedelje stići u Srbiju.

Dodao je i da su proizvođači praktično monopolisti i da se prema malim tržištima, kao što je naše, odnose "kako oni hoće". Zbog toga bi, naveo je ministar, bilo dobro da postoji centralna nabavka vakcina na nivou celog regiona.

Podsetimo da u ambulantama u Novom Sadu trenutno nema vakcina protiv dečije paralize, o čemu više možete čitati OVDE. Vakcinacija je, podsećamo, obavezna za svu decu, a ukoliko se ona odbije, propisano je da roditelji ili staratelji budu novčano kažnjeni od 30.000 do 150.000 dinara.

Autor: 021

  • Gradžanin

    17.03.2016 18:43
    Sledeće nedelje stižu vakcine, a ove nedelje Rešenja(o kažnjavanju za ne vakcinisanje). Moa se iz nečega platiti vakcina, a ostatak u budžet!
  • G

    17.03.2016 16:15
    @Osnivanje - pa dobro, ko vas sprečava da platite analizu bilo kakve supstance? Da li ste ikada pokušali da to uradite pa vas je neko sprečio?
  • Osnivanje

    17.03.2016 14:57
    Trebali bi građani da osnuju svoje udruženje, možda preko društvenih mreža, i sami finansiraju proveru svake grupe vakcina na kojima insistira Sistem. Zajedno bi mogli skupiti novce neophodne za analizu serije vakcina, a ne bi MORALI da verujemo onima koji tvrde da su ih pregledali.
    Mislim da postoji dovoljan broj zainteresovanih, a to je nešto što Sistem ne može da spreči.
    Naravno, ako je sve zaista tako humano, naučno, kićeno i zlaćeno - onda nema potrebe da se zbog ovih mojih reči bilo ko uzenirava, ili smeje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.