Uvodi se SOS telefon za vršnjačko nasilje zbog incidenta u novosadskoj školi

Novi Sad će dobiti SOS telefon na koji će roditelji i učenici moći da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja.

Broj telefona na koji se nasilje može prijaviti je 065/505-2136.

Koordionaciono telo za borbu protiv nasilja u školama je, reagujući na slučaj nasilja otkriven u OŠ "Branko Radičević", zadužilo prosvetnu inspekciju, Centar za socijalni rad, MUP i Školsku upravu Novi Sad da utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa zlostavljanjem malog Ž. J, učenika šestog razreda pomenute osnovne škole.

Naložena je istraga odgovornosti škole "Branko Radičević", tj. da li je ona svojim (ne)činjenjem ugrozila bezbednost dece.

Svaka škola moraće da uvede "kutije poverenja" u koje će učenici anonimno moći da ubace prijave vršnjačkog nasilja, kao i da postave na sajt škole formular putem kog će takođe anonimno moći da se prijavi nasilje. Razredne starešine moraće jednom mesečno da održavaju roditeljske sastanke, te da prvi u nizu bude posvećen vršnjačkom nasilju.

Školama se nalaže i da jednom mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednosti Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja.

Nalaže im se i uvođenje povećanog broja dežurnih nastavnika, tako da se pokriju svi delovi škola i školskih dvorišta, posebno tačke rizika gde nema kamera, sa naglaskom na toalete. Takođe, potrebno je pojačati preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Uznemirujući slučaj zlostavljanja deteta od strane starijih osnovaca, koji su ga čak i naterali da pije urin, možete da pročitate OVDE. Kako 021 saznaje u Tužilaštvu, protiv maloletnika će verovatno biti podnete krivične prijave.

Autor: 021.rs

  • miroslav

    17.11.2017 16:41
    kakva farsa
    član sam roditeljskog saveta sinoć na sednici roditeljskog saveta OŠ Isa Bajič iz Kule sam predočio probleme koje ima moje dete u školi sa drugaricama koje je vređaju da je glupa rižna da smrdi guraju je da je to problem još od prvog razreda gde je jedna od tih drugarica zvala telefonom sada pokojnu setru i uznemiravala da je moja setra pozvala njene roditelje i da nije urodilo plodom a ona je organizator svega da navodno trebam da dobijem povratne informacije kojih nemam niti sam dobio jel treba zaštiti nekog čiji stri u toj školi predaje fizičko
  • Niki

    17.11.2017 16:18
    Sramota
    Ima nasilja i u skoli Braca Ribar u Donjoj Borini.Zamislite petorica decaka iz sedmog razreda,nisu dali decaku iz petog razreda u wc,i kada se mali borio i odgurnuo jednog da bi prosao....puste ga...da bi ga sacekali i ponovo prepadali....i na kraju ko je kriv...sta mislite...kriv i mali iz petog...strasno sta se sve desava...a ne bi bio kriv da je se nesto desilo...svi bi se smejali....svaka cast
  • @ Maja

    28.03.2016 13:01
    Šta čekaš, mediji vape za takvom vešću. Pisaće se dok školu ne poseti neki gradonačelnik a posle ...nikom ništa! Šta je bilo sa ovom vešću...ništa, uveli kutiju poverenja...sprdnja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti