Zvanično predstavljena kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019.

Nekoliko desetina mladih prisustvovalo je zvaničnom predstavljanju kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine.

- Okupljene organizacije mladih, čak 91 omladinska organizacija, odlučile su da podrže priču vezanu za kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope. Zajedno razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo ceo proces vezan za kandidovanje, ali i omladinsku politiku u Novom Sadu. To je nastavak priče od prošle godine, gde je lokalni odbor od samo osam organizacija vodio priču, a od ove godine smo bogatiji za veliki broj organizacija koje zajednički i odlučno teže iskoraku ka boljem životu mladih – rekao je koordinator inicijative Vukašin Grozdanović.

Pored predstavnika omladinskih organizacija, koje su nosioci projekta, događaju su takođe prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predstavnici nacionalnih organizacija mladih ''Krovna organizacija mladih Srbije'' (KOMS) i ''Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada'' (NAPOR).

Udovičić je istakao da današnja slika sa Foruma označava jedinstvo predstavnika raznih nivoa vlasti, Univerziteta i velikog broja lokalnih i nacionalnih organizacija za mlade.

- To pokazuje kako zajednički možemo da uradimo velike stvari. Kada se svi ujedinimo oko jedne ideologije, možemo da dosegnemo viske ciljeve. Sve je krenulo od jedne ideje, a to je da se Novi Sad pozicionira kao prestonica mladih na evropskoj sceni. Omladina je važan deo društva i treba da postoji opšta podrška da se ona uključi u sve aspekte njegovog funkcionisanja – rekao je ministar.

Nakon obraćanja mnogobrojnih učesnika, usledio je radni deo Foruma gde je izabrano radno predsedništvo, razmatrane su aktulenosti vezane za omladinsku politiku u Novom Sadu, izneti su izveštaji rada sa daljim koracima inicijative OPENS 2019 i dogovoreni su koraci koji će se preduzimati u susret sledećoj sednici. - Za mene je najvažnija činjenica da smo od početka procesa, kada smo krajem 2014. godine krenuli u kandidovanje grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. bili podržani od strane osam organizacija, a sada kada smo kandidati za istu titulu 2019. godine, iza naše ideje i inicijative stoji čak 91 omladinska organizacija. To je najveći uspeh ove priče - kvalitet i snaga ujedinjene omladine Novog Sada– rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

I ove godine Novi Sad podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu mladih. Novi Sad- Omladinska prestonica Evrope 2019. (OPENS2019) ima za cilj da podrži mlade ljude da postanu proaktivni inicijatori pozitivnih promena i inovativnih ideja u društvu kako u gradu Novom Sadu, tako i na nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou. Inicijativa OPENS2019, sastavljena je iz omladinskih i organizacija za mlade sa širokim spektrom delovanja i interesa.

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Grad koji postane Omladinski evropski centar dobija priliku da, kroz mnogobrojne programe i projekte, mladi ljudi prikažu kulturni, socijalni, politički i ekonomski život i razvoj.
 

Autor: 021.rs

  • Ko boga

    04.04.2016 11:04
    vas
    Ko boga Vas molim prestanite da trpate novac u lične džepove, onda možda imamo i šanse.
  • NS

    30.03.2016 09:46
    U kojoj se još kulturnoj prestonici ruši kulturno nasleđe, kao u Novom Sadu? Sudeći po tome daleko smo još od prestonice kulture.
  • Kulturan

    30.03.2016 09:10
    čovek
    A šta bi sa evropskom prestonicom kulture 2020 ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti