Ročište odloženo, Davidović najavio da dolazi u sud 25. maja

Pripremno ročište u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. napao učesnike antifašisticke šetnje, odloženo je danas u Višem sudu u Novom Sadu za 25. maj, jer je Davidović najavio da će tada doći u sud.
Njemu je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima, ali je danas njegov branilac preneo sudu spremnost Davidovića da dođe i izdiktirao njegovu adresu u Trstu na koju sud može da mu pošalje sudski poziv.
 
Sud je prihvatio molbu branioca, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, uz konstataciju da dok se Davidović ne pojavi pred sudom lično, ostaje na snazi rešenje o suđenju u odsustvu. Sud je prilikom donošenja odluke, kako navode, imao u vidu da je suđenje u odsustvu jedna od krajnjih mera koja se koristi restriktivno - kada je okrivljeni nedostupan državnim organima i kad postoje naročito važni razlozi da se sudi, kao i činjenicu da suđenju u prisustvu okrivljenog uvek treba dati prioritet kada postoje objektivne mogućnosti za to.
 
Pored toga sud je imao u vidu i da, prema Zakoniku o krivičnom postupku, lice koje je osuđeno u odsustvu ima pravo na ponavljanje suđenja ako odbrana podnese zahtev za to u roku od šest meseci od dana nastupanja mogućnosti da se osuđenom sudi u njegovom prisustvu. 
 
Osim Davidoviću, za taj incident sudiće se i Nedeljku Pešiću za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Nakon pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost, sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje.
 
Više tužilaštvo u Novom Sadu u oktobru 2015. je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. godine bili optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje. Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa je doneta odluka da se primeni načelo "Ne bis in idem" (da se ne sudi dva puta za isto delo). Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.
 
Podsećamo da je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. U okršaju kamenicama pogođeno je nekoliko građana, medu kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.
 
Davidović zvani Firer ranije je pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike. Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj, odakle je 2010. izručen Srbiji.
 
Autor: Tanjug
  • ex chapman

    31.03.2016 09:09
    ha ha
    pa u ovoj zemlji svako može da bira kad će i da li će doći u sud. pa i kad ga osude posle nekoliko decenija suđenja, može da bira da li će i kada da ode u zatvor. ili može da odluči da umesto u zatvoru, kaznu odsedi u svojoj "pošteno stečenoj" vili (svakodnevni izlasci radi obavljanja redovnih aktivnosti se podrazumevaju)
    a i ako ode u zatvor - zna se - sleduje uslovni otpust posle 1/3 odslužene kazne
  • panonius

    31.03.2016 07:49
    kako on kaže.....
    Ovaj gmaz je pokupio fazone od caneta i kristijana.... i eto njemu slobode da dalje zaprašuje sa GMO moždanom hranom. Pozdravljamo njegove mentore - uspeli su !!!?? Što uopšte postoje i troše vazduh ???
  • Inspektor Višekruna

    30.03.2016 20:02
    Možda bi bilo primerenije da je suđenje odloženo za prvi april.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika