Najveće curenje informacija iz ofšor zona u istoriji, klijenti i državljani Srbije

Jedanaest i po miliona dokumenata procurilo je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje ofšor firmi "Mossack Fonseca".

Papiri otkrivaju imena različitih političara, kriminalca, biznismena i poznatih ličnosti koji su se skrivali iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Na ovom istraživanju, koje predvode ICIJ i "Zidojče Cajtung" učestvovalo je više od 100 redakcija širom sveta, među kojima i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Ona je analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Poslovanje preko ofšor destinacija je legalno. Ofšor kompanije, međutim, često se koriste za skrivanje pravog vlasnika, njegove imovine, sprovođenje tajnih novčanih transakcija, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Teško je utvrditi ko je njihov stvarni vlasnik jer se krije iza agenata koji osnivaju preduzeće.

Kompanija "Mossack Fonseca" iz Paname jedan je od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, sa ograncima u više od 30 gradova širom sveta. Prošle godine iz nje je do istraživačkih novinara procurilo 11 i po miliona dokumenata.

Mossack Fonseca

Dokumenta sadrže interne podatke ove advokatske kancelarije koji se odnose na više od 214 hiljada ofšor kompanija koje se dovode u vezu sa osobama i firmama iz preko 200 zemalja. Baza dokumenata koju čine mejl komunikacija, finansijski izveštaji i poslovna dokumentacija otkriva skriveno vlasništvo nad kompanijama i bankovnim računima registrovanim na 21 ofšor destinaciji i odnosi se na period od 1977. godine do danas.

Baza pokazuje na koji način industrija advokatskih firmi i velikih banaka prodaje tajanstvenost političarima, prevarantima i kriminalcima podjednako kao i milijarderima, poznatim ličnostima i sportskim zvezdama.

(Ne)legalno poslovanje kroz ofšor

Poslovanje posredstvom ofšor kompanija nije nužno nelegalno, ali se često ove kompanije koje rade po zakonima države u kojoj su registrovane, koriste za izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Dokumenta pokazuju da je "Mossack Fonseca" često znao da klijenti imaju krivičnu prošlost, ali je nastavio da radi za njih, kao i da je klijente štitio tako što je prikrivao sumnjive transakcije i manipulisao službenom evidencijom. Tako je i jedan srpski kontroverzni biznismen, umešan u zloupotrebe sa privatizacijama i pranje novca, koristio usluge ove agencije, a "Mossack Fonesca" znao je čime se on bavi.

Podaci pokazuju da je firma klijentima nudila uslugu promene datuma na dokumentima i stavljala datume iz prošlosti kako bi klijentima pomogla u finansijskim poslovima. Da je to bila uobičajena praksa pokazuje mejl prepiska iz 2007. u kojoj zaposleni govore o formiranju cena – klijenti bi za svaki mesec unazad platiti oko devet dolara. "Mossack Fonseca" je u Nevadi pokušala da sebe i svoje klijente zaštiti od sudskog postupka uništavanjem dokumentacije iz jednog ogranka. Obrisana je čak i elektronska evidencija iz telefona i kompjutera.

Trag vodi i do Putina

Bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara.

Putinovi saradnici uključeni su u lanac pranja novca, a tom operacijom rukovodila je Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozvanim "Panamskim dokumentima". "Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca - deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja", navodi "Gardijan".

BBC navodi i da "Panamski dokumenti" pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijavljeni interes u bankama koje je spasavala država.

Celokupan tekst KRIKA možete pročitati OVDE, dok tekst o vezi ofšor kompanija sa Putinom možete pronaći OVDE.

Autor: Krik

  • Medijske laži

    04.04.2016 08:12
    Ova medijska akcija je bila najavljena pre bar 7 dana od strane ruskih obaveštajaca.
    Znalo se da je spremaju da bi napali Putina u Rusiji. Naravno, svaku laž treba pomešati sa malo istine, lakše se popije. Ne verujem ni slova u američke pokušaje.
  • zivan

    04.04.2016 07:01
    Visse je nego vidljivo da je pricca ciljno usmerena. Poslovanje ofšor kompanija je legalno, a slicno je radu kompanija u nassim slobodnim zonama; ovde tako posluju Fiat, Misselin... Zapravo, mi smo u ovim svojevrsnim poreskim rajevima dali i vece popusti, pa preduzeca locirana u slobodnim zonama ne placaju ni porez na dobit, ni porez na zarade, ni zakup zemljissta, ni lokalne, ni ekolosske takse, a ima primera da Srbija placa i doprinose, pa se obaveze ovih povlascenih fimi svode na isplatu neto zarada...
  • MiLena

    04.04.2016 06:31
    Iskreno
    Rad u ofšor zonama je potpuno legalan i sve kompanije to rade, pa je ova priča više nego smešna i u sferi je dnevnopolitičkih traćeva.

    Porez u ofšor zonama je od 0% do 4% i sasvim je legalan posao, jer ga dozvoljava propis države u kojoj se odvija.

    Koliki je promet apsolutno je nebitno, jer je LEGALAN, i niko vam ne može ništa, kao da ste radili u Nemačkoj ili Švajcarskoj.
    Drugim rečima, ne postoji ni jedna jedina kompanija na Zapadu koja neradi u ofšor zonama.
    Čak i one sa sedištima u najskupljim (poreskim) švajcarskim kantonima koriste usluge ofšor zona u poreskim rajevima, pojedinih mini država.

    P.S.
    Ljudi bliski Baraku Obali "oprali su" (po istoj logici) preko 100 miliona dolara takođe na ovom istom mestu.
    Naravno sve je to glupost za nepismene, koji pojma nemaju o pravilima igre u svetu krupnog biznisa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija