VIDEO: 75 godina od napada nacističke Nemačke na Jugoslaviju

Pre 75 godina, u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, bez objave rata nacistička Nemačka napala je Kraljevinu Jugoslaviju.

Tim napadom Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat, a u više vazdušnih napada na Beograd od 6:30 tog jutra pa tokom naredna dva dana učestvovalo je 484 nemačkih aviona, od čega 234 bombardera i približno 120 lovačkih aviona.

Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen. Najčešće se uzima da ih je bilo 2.274. Nemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja bilo između 1.500 i 1.700.

U Beogradu je u bombardovanju uništen i dobar deo stambenog fonda i infrastrukture, ali i brojni spomenici objekti kulture, među kojima i nacionalna biblioteka. Požar u Narodnoj biblioteci, koja se tada nalazila na Kosančićevom vencu, odneo je oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne rukopise i razne starine.

Aprilski napad na Jugoslaviju je bio odmazda za 27. mart 1941. kada su oboreni vlada i namesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević. Puč od 27. marta praktično je odredio sudbinu Jugoslavije i trasirao njen put ka bloku zemalja protivnica nacističke Nemačke.

Puč je izvršen u jedan sat po ponoći, 27. marta 1941. godine, a čim je informacija o prevratu dospela u narod, u Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegde i širom Jugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

Veliki masovni bunt 27. marta upamćen je po parolama "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Britanski lider Vinston Čerčil izjavio je tada da je "Jugoslavija pronašla svoju dušu".

Pučem je, de fakto, poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Japan) od 25. marta, a s druge strane, sasvim je izvesno da je nezadovoljstvo pristupanjem Trojnim paktu, bilo ogromno, te da je puč bio i izraz raspoloženja velikog dela naroda.

Centralna ličnost puča bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, opšte je uverenje među stručnjacima da je presudan podsticaj državnom udaru u tako prelomnom trenutku imao pre svega London, a prema svemu sudeći i Moskva, dok ostaje činjenica da su srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i Srpska crkva, oduševljeno primile vest o državnom udaru.

Usledio je 6. aprila masovni brutalni napad Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, nakon kojeg je Jugoslavija rasparčana, a nacistički okupatori formirali su tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku, zatim veliku Albaniju, veliku Bugarsku...

Jugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.

Autor: Tanjug

  • B

    06.04.2016 22:30
    Spomen na 6. puk
    Beograd, ali i Novi Sad je branio 6. lovački puk pod komandom Božidara Kostića. Imao je u svom sastavu lovce nemačke proizvodnje meseršmit 109E, ali i domaće aparate (sa francuskim "hispano" motorima) IK-3, koje je proizvodila firma "Rogožarski AD" iz Zemuna, gde je moj deda radio kao bravar. Avioni su bili delo kontruktora Ljube Ilića i Koste Sivčeva.
    Odnos je bio više od 5:1. Piloti Srbi, Slovenci i Crnogorci su se borili požrtvovano. Hrvati, među kojima je bilo i visokih oficira, su izdali i prešli na nemačku stranu čim je to bilo moguće. Posle su ti isti Hrvati (npr. Franjo Pirc) postali komandanti komunističkog vazduhoplovstva pod Titom.
    Bilo je jasno od početka da se Kraljevina Jugoslavija ne može odbraniti. Ipak, ostaje spomen na junake 6. puka.
  • Czm.

    06.04.2016 10:33
    SFRJ - greska istorije.
  • Dejan

    06.04.2016 10:20
    Prošlost treba ostaviti prošlosti, a budućnost treba graditi bez prošlosti i mržnji zbog prošlosti. Ko ne ume da zaboravlja, neka se drži podalje i živi u svom mraku od prošlosti. Ne smemo sadašnjost i budućnost da živimo iz prošlosti. Kada bi Francuska i ostale Evropske zemlje živele iz prošlosti i mrzili danas Nemačku zbog prošlosti jer ne mogu zaboraviti prošlost, ne bi danas živele mnogo mnogo bolje od Srbije. Dok to Srbija ne shvati, uvek će biti najveća beda i jad od države u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.