Vikipedija slavi 15. rođendan

Knjige tradicionalnih enciklopedija sve češće prikupljaju prašinu, delimično i zbog postojanja vikipedije, internet izvora znanja dostupnog iz svakog dela sveta, pokrenutog pre 15 godina.

Entuzijasta Džimi Vejls i programer Leri Sanger 15. januara 2001. pokrenuli su vikipediju s ciljem da stvore sveobuhvatnu zbirku svetskog znanja dostupnu svima.

Petnaest godina kasnije, njen osnivač nada se da će cilj da održi živim - i besplatnim. "Nadamo se da će tako ostati. Nemamo nikakvih planova to da promenimo. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu", rekao je Vejls.

Vikipedija danas ima više od 37 miliona članaka na gotovo 300 jezika. Finansira se isključivo donacijama, a ne reklamama. Vejls kaže da mu nije žao što je vikipediju održao besplatnom, iako je gledao kako neki drugi internet inovatori postaju milijarderi. "Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakom minutu", rekao je Vejls.

Iako je delotvorno zamenila nekada sveprisutne štampane enciklopedije, vikipedia je suočena s nekim izazovima u budućnosti. Za vikipediju, na primer, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama. "U stalnoj smo potrazi za većim brojem saradnica", kaže Vejls.

Tehnologija kao sila koja zbližava

Žene čine samo 15 odsto "zajednice", kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internet enciklopediji. "Zajednica stvarno želi da se promeni, ali promene dolaze sporije nego što bismo hteli", rekao je Vejls.

Vikipedija se nada da će i proširiti svoj uticaj na populaciju koja rapidno dobija pristup internetu. "U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svetu u razvoju raste neverovatnom brzinom i u sakladu sa time, jednako brzo raste i broj korisnika wikipedije u tim zemljama", rekao je Vejls.

Najavljuje i kako će se vikipedija više fokusirati na mobilne proizvode, kako bi doprla do korisnika koji računare menjaju telefonima. "Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i omogućiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup sa telefona bio dobar", napominje Vejls.

Kako bi se postigao krajnji cilj, da zbirka svetskog znanja zaista bude dostupna svakome, vikipedija mora da prati digitalne trendove. "Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podeli znanja", smatra Vejls.

Autor: N1

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija