Donald Tramp: SAD će proširiti nuklearni arsenal

Američki predsednik tvrdi da je Rusija prekršila Sporazum o raketama srednjeg dometa.
Donald Tramp, 2018.
Getty Images

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp upozorio je da će SAD ojačati nuklearni arsenal kako bi izvršile pritisak na Rusiju i Kinu.

Tramp je, razgovarajući sa novinarima, još jednom ponovio da smatra da je Rusija prekršila Sporazum o raketama srednjeg dometa.

Dok Rusija ovo demantuje, Tramp preti da će se SAD povući iz Sporazuma.

Sporazum iz perioda Hladnog rata zabranio je rakete srednjeg dometa.

Rusija je najavila da će odgovoriti na isti način ukoliko SAD nastavi sa razvijanjem nuklearnog naoružanja.

Sa druge strane, Tramp je najavio da će SAD nastaviti da razvija naoružanje „dok se ljudi ne urazume".

Saveznik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton razgovarao je sa ruskim zvaničnicima u Moskvi nakon što su ruski predstavnici osudili odluku SAD da se povuče iz sporazuma.

Rusija je poručila Boltonu da bi povlačenje SAD predstavnjalo krupan korak unazad u nuklearnom razoružanju.

Ruski sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Petrušev rekao je da je Rusija "spremna" da razgovara sa SAD o „obostranim" primedbama u vezi sa sporazumom.

Moskva je upozorila da je potrebno preduzeti mnoge korake kako bi se održala ravnoteža nuklearnih sila.

„Moramo da čujemo objašnjenje američke strane. Odustajanje od sporazuma prisililo bi Rusiju da preduzme mere zarad sopstvene sigurnosti", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Šta piše u Sporazumu?

Sporazum o raketama srednjeg dometa potpisali su američki predsednik Ronald Regan i poslednji predsednik Sovjetskog saveza Mihajl Gorbačov.

Ronald Regan i Mihajl Gorbačov
Getty Images
Potpisivanje Sporazuma 1987. godine

Sporazum je potpisan u poslednjim godinama Hladnog rata i zabranio je lansiranje raketa srednjeg dometa sa zemlje. Raketama srednjeg dometa smatraju se one čiji je domet između 500 i 5,500 kilometara i odnosi se kako na nuklearne, tako i na konvencionalne rakete.

Nakon izjava Trampa da bi SAD mogle da napuste sporazum, oglasio se Mihajl Gorbačov koji je rekao da bi takav potez poredstvljao korak nazad u procesu razoružavanja.

Međutim, SAD tvrde da je Rusija prekršila dogovor razvijanjem rakete srednjeg dometa naziva Novator 9M729 koja bi vrlo brzo mogla da omogući Rusiji da započne raketni napat na bilo koju zemlju članicu NATO-a.

Moska tvrdi da ova rakete ne krši Sporazum, dok je NATO u julu ove godine saopštio da Rusija nije uspela da „da kredibilan odgovor" kada se radi o ovoj raketi.

„Najverovatnija ocena je da je Rusija prekršila sporazum", zaključio je tada NATO.

Nemačka je Trampove napore opisala kao „žaljenja vredan potez" i naglasila važnost ovog sporazuma za celu Evropu.

Trampova najava može se posmatrati kao kontriranje Kini koja nije potpisala sporazum, pa može bez ikakvih ograničenja da razvija nuklearno naoružanje.

Napuštanje Sporazuma o raketama srednjeg dometa značilo bi nesigurnost u odnosima Rusije i SAD kada je razoružavanje u pitanju. uključujući i Sporazum o strategiji smanjenja naoružanja koji ističe 2021. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC