Kolektivna tužba protiv Hrvatske zbog kredita u evrima

Hrvatsko Udruženje "Franak" najavilo je kolektivnu tužbu protiv države Hrvatske u ime svih zaduženih u evrima, sa promenljivom kamatom.

"Posredi je nekoliko desetina hiljada dužnika koji bi imali pravo na povrat, ali tačan broj onih koji imaju pravo i koji su zainteresirani tek treba da utvrdimo", kaže predstavnik Franka Goran Aleksić.

Franak će prvo pozvati dužnike u evru da se učlane u udruženje i plate članarinu za 2016, dostave im skenirane ugovore o kreditu, obaveštenja banaka o promenama kamatnih stopa tokom otplate i liste prometa po kreditu od početka otplate do danas.

"Nakon toga možemo videti imaju li pravo na tužbu. Pravomoćna presuda odnosi se na razdoblje od 10. septembra 2003. do 31. decembra 2008, ali na nju se mogu pozvati svi koji su kredit u evrima podigli pre 1. januara 2010, kad je propisan način određivanja kamata", ističe Aleksić.

Kolektivnu tužbu udruženje će najverovatnije podneti u junu, više od četiri godine nakon pokretanja postupka za kredite u švajcarcima.

Koliko je ozbiljna ova pretnja, koja se pre svega odnosi na sedam već tuženih banaka – Zabu, PBZ, Erste, RBA, Hypo, OTP i Splitsku – tek će se videti s obzirom na to da je Franak tužbu za kredite u evrima već najavljivao pre tačno dve godine. Tada im se u kratko vreme odazvalo 500-tinak dužnika zainteresovanih za tužbu, ali daljih informacija o tome više nije bilo.

Zajednička reakcija banaka je izostala.

Autor: Večernji

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija