Prosečna neto plata u Hrvatskoj 760 evra

Prosečna neto plata isplaćena u Hrvatskoj za jun ove godine iznosila je 5.686 kuna (759,5 evra), pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mesečnom nivou, junska prosečna neto plata je bila nominalno manja 0,35 odsto, ili za 20 kuna, prenosi Poslovni dnevnik.

U tekstu se navodi da je od januara 2016. godine na snazi nova metodologija, prema kojoj se podaci o platama preuzimaju iz novog obrasca Izveštaja o prihodima, porezu na dohodak i prirezu, kao i doprinosima za obavezna osiguranja (JOPPD), zbog čega je u statističkom praćenju došlo do prekida serije.

Kada se to uzme u obzir, neto plata za jun je na godišnjem nivou realno veća za 2,4 odsto, a nominalno za 0,8 porocenata, dok je istovrememo realni rast bruto plate iznosio 2,7, a nominalni 1,1 odsto.

Prema preliminarnim podacima DZS-a, stopa registrovane nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je u julu ove godine 13,3 odsto.

  • V

    23.08.2016 19:08
    -
    a u Srbiji duplo manja. Vojvodjani nek se zapitaju kako su pali ovako nisko. Novosadjani su nekad imali plate na istom nivou kao Zagrepcani. Danas Novosadjani imaju manje plate i od Beogradjana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija