Proizvodnja vina u oblasti Šampanj manja za trećinu

Zbog snažnih oluja koje su pogodile Francusku u aprilu, proiuzvodnja vina u toj zemlji biće manja ove godine za gotovo 10 odsto u odnosu na 2015, saopštilo je danas francusko Ministarstvo poljoprivrede.

Neuobičajeno hladno vreme tokom proleća i leta uticaće na pad ukupne proizvodnje vina na 42,9 miliona hektolitara sa prošlogodišnjih 47,8 miliona, što je smanjenje od 7 procenata za pet godina.

Za revidiranje prognoze, statistička služba ministarstva Agresta krivi "prolećne hladnoće koje su pogodile određene vinogradarske oblasti, učestalo podizanje vetrova oko Mediterana koje je gore od suše, kao i štete koje su naneli mrazevi".

Šampanj je jedno od najteže pogođenih područja, posle nekoliko talasa prolećnih mrazeva i grada, koji će prema procenama oboriti proizvodnju vina čak za trećinu i koji su već doveli do kašnjenja berbe za nedelju dana u odnosu na rok prema 10-godišnjem proseku.

Vremenske nepogode znače da će Francuska, čiji se vinogradari bore i sa iskorenjivanjem truleži i plesni koje su se pojavile na grožđu, verovatno i ove godine ostati iza Italije, koja je prošle godine ponela krunu kao najveći svetski proizvođač vina.

Teme

vino
  • Zivan

    26.08.2016 14:15
    Francuski vinari prave prave diverzantske napade na uvoznike spanskih vina, sa kojma stizzu i pica iz severne Afrike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija