Jeftino vozilo koje stiže u delovima

Kompanija Global Vehicle Trust osmislila je jeftino vozilo Ox, namenjeno zemljama u razvoju koje nemaju razgranatu putnu infrastrukturu.

Radi lakše distribucije, predviđeno je da se Ox transportuje na krajnje odredište u delovima, gde bi se za nekoliko sati sklopio u potpuno funkcionalan automobil. Do sada je ovakav način proizvodnje bio karakterističan za velike svetske proizvođače nameštaja, kao što je IKEA, a Global Vehicle Trust došao je na ideju da sličan princip primeni u auto-industriji.

Kompanija je osnovana 2011. sa ciljem da zemljama trećeg sveta ponudi pristupačno vozilo koje će zadovoljiti potrebe tamošnjeg stanovništva za prevozom, u krajevima u kojima nije razvijena putna mreža. Automobil, simbolično nazvan Ox ("vo"), može se transportovati u delovima, kako bi se snizila cena njegovog prevoza do onih kojima je namenjen.

Proizvođač tvrdi da tri čoveka mogu da rastave vozilo za svega 6 sati, dok je za ponovno sklapanje potrebno dvostruko više vremena. Kada se transportuje u delovima, zauzima svega jednu šestinu prostora potrebnog da bi se prevezlo u sklopljenom stanju.

Nosivost je 1.900 kg, a kapacitet tovarnog prostora iznosi oko 7 kubnih metara. Kada je prazan, Ox je težak 1,6 tona, dok je njegova dužina 4,3 m. S obzirom da je namenjen vožnji na različitim terenima, odstojanje od tla iznosi oko 25 cm, a u stanju je da prođe kroz vodenu prepreku dubine 1,3 m.

Predviđeno je da se u teretnom delu prevoze namirnice i druge potrepštine do udaljenih, nepristupačnih naseobina, a po potrebi u zadnji deo vozila može da se smesti do 13 osoba. Dizajneri su vozačku poziciju smestili u centralni deo kabine, kako bi Ox bio podjednako upotrebljiv u svim delovima sveta, bez obzira da li se u određenoj zemlji vozi desnom ili levom stranom.

Zadnja stranica se može oboriti tako da posluži kao utovarna rampa, a klupe za putnike u teretnom delu mogu se iskoristiti i kao potpora ako se vozilo zaglavi u pesku. Za pogon je izabran 2.2 litarski turbodizelaš, dok se snaga prenosi na prednje točkove pomoću manulenog menjača sa pet brzina.

Zanimljivo je da je u oblikovanju ovog vozila učestvovao čuveni Gordon Mari, koji je između ostalog u svojoj višedecenijskoj karijeri dizajnirao i jedan McLaren F1.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija