Radnici produktivniji kad ne koriste mobilne telefone na poslu

Zaposleni su produktivniji za čak 26 odsto kada na poslu ne koriste pametne telefone, pokazalo je novo istraživanje.

Iako pametni telefoni pomažu korisnicima da budu u kontaktu sa kolegama i prijateljima i završavaju važne zadatke kada su u pokretu, oni ih zapravo čine manje produktivnim na radnom mestu.

Rezultati nedavnog psihološkog eksperimenta koji je sprovela kompanija Kasperski Lab pokazuju da postoji neoboriva povezanost između produktivnosti i udaljenosti korisnika od njihovih mobilnih telefona.

Kada je korisnicima oduzet mobilni telefon, njihov učinak se poboljšao za 26 procenata. U okviru eksperimenta bilo je ispitano ponašanje 95 osoba starosti između 19 i 56 godina.

Istraživači su od ispitanika tražili da urade test koncentracije u četiri različite situacije: kada je njihov mobilni telefon bio u džepu, kada je bio na radnom stolu, kada je bio zaključan u fijoci i kada uopšte nije bio u sobi sa njima. Rezultati testa ukazali su na činjenicu da je najlošiji učinak zabeležen kada je mobilni telefon bio na stolu, dok se učinak ispitanika poboljšavao kako su oni bili udaljeniji od mobilnog telefona.

Suprotno od očekivanja, ispitanici nisu ispoljili nervozu kada mobilni telefoni nisu bili u istoj sobi kao i oni. Stepen nervoze je bio praktično isti u svim uslovima testiranja. Međutim, žene su bile nervoznije od muškaraca, što je istraživače dovelo do zaključka da stepen nervoze na poslu nije u direktnoj vezi sa mobilnim telefonima (ili odsustvom mobilnih telefona).

"Prethodna istraživanja su ukazivala na to da odvojenost korisnika od mobilnih telefona ima negativne emotivne posledice, kao što je povećanje nervoze i stresa. Međutim, sa druge strane, istraživanja su takođe pokazala da mobilni telefon može biti smetnja kada se nalazi u našoj blizini. Drugim rečima, i odsustvo i prisustvo mobilnih telefona može uticati na manjak koncentracije kod korisnika", izjavio je Džens Binder sa univerziteta Notingam Trent.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija