Poskupelo gorivo, očekuju se još više cene

Protekle nedelje gorivo je poskupelo i do četiri dinara po litru. I u veleprodaji je zabeležen rast, pa se očekuju još više cene.

Dizel je skuplji u proseku za tri do četiri dinara, a benzin za dva do tri dinara po litru. Tečni naftni gas TNG je protekle nedelje poskupeo u proseku oko dva dinara po litru.

S obzirom na rast cena sirove nafte, očekuje se da i gorivo zadrži kurs koji se neće svideti vozačima.

Evrodizel se prodaje od 139,2 do 144,9 dinara po litru, benzin od 95 oktana od 135,21 do 139,7, a od 98 oktana od 140,2 do 146,9 dinara po litru. TNG košta od 69,5 do 73,9 dinara po litru.

Pri tome se cene razlikuju sve više i na pumpama iste kompanije. Najskuplje je, kao po pravilu na benzinskim stanicama duž auto-puteva. Kako pišu "Novosti", u četvrtak su stigle i nove cene u veleprodaji.

- Dizel je poskupeo, da tako kažem, sezonski. U toku su jesenji radovi u poljoprivredi, potražnja je povećana, a dizel se i više uvozi nego benzin, čiji je glavni snabdevač NIS. TNG je, međutim, tipično sezonski artikl. Cena zavisi od odnosa propana i butana u smeši. Zimi je skuplji, leti jeftiniji - kaže Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih naftnih benzinskih stanica Srbije.

To ne znači da se skok cena sirove nafte na svetskim berzama neće odraziti i na naše tržište.

- Naravno da će se poskupljenje sirove nafte preliti, da tako kažem, i na naše pumpe. Trenutno su svetske berze reagovale na političke odluke, izjave Putina i članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje što je neminovno poguralo cene naviše - kaže Velicki. Prema njegovim rečima, još se ne zna da li će država od 1. januara podići, kao ranijih godina, akcize na pojedine vrste goriva. 

  • MinimaWeber

    15.10.2016 18:40
    ..
    Hvala braco Rusi. Vaša topla slovenska duša uvek je bila uz nas da nas ogreje u hladnim zimskim nocima i preveze di treba. Dopustite nam da vam zauzvrat poklonimo ElektroSrbiju, Telekom... ma eto vam i Novi Sad. Sve je to ništa spram vaše velike ljubavi prema nama, malim Slovenima.
  • Igor

    15.10.2016 16:14
    Ne zaboravite da ce skoro migracija kanadskih gusaka sto ce isto da rezultuje poskupljenju goriva u Srbiji. Onda isto tako dolazi Deda Mraz, opet poskupljenje!
  • Toma

    15.10.2016 14:43
    porez na bicikle
    Država će uvesti registraciju bicikala, uz prigodan iznos PDV i plaćanje ekološke takse.
    Ali to je zbog borbe protiv krađe bicikala, ako niste znali.

    Veću registraciju plaćaju bicikli sa širokim sicem i velikim prečnikom točkova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.