Samsung povlači tri miliona veš-mašina

Posle fijaska s pametnim telefonima koji se pregrevaju i pale, korejski Samsung dobio je danas novi udarac: američke vlasti su najavile povlačenje skoro tri miliona Samsungovih veš-mašina posle nekoliko izveštaja o povredama, uključujući slomljenu vilicu, usled "preteranih vibracija".
Samsung je objavio da će povlačenje njegovih mašina za pranje veša obuhvatiti SAD i Kanadu, mada tamo nije bilo prijava povreda.
 
Ta kompanija je 2013. godine povuka s tržišta u Australiji mašine za pranje veša zbog problema sa strujom koji je bio uzrok požara. Samsung je vlasnicima tih mašina nudio popravku, ali ne i povraćaj novca ili zamenu za drugi uređaj, iako je tako propisano australijskim zakonom.
 
Najnovijem povlačenju mašina prethodili su višenedeljni pregovori Samsung i vlasti SAD povodom prijava da bubnjevi nekih modela veš mašina mogu izazvati toliko jake vibracije, da su se neke mašine raspale.
 
Samsung su letos u Teksasu, Indijani i Džordžiji tužili kupci mašina za pranje koje su, kako su rekli, "eksplodirale" tokom rada.
 
U današnjem saopštenju Odbor SAD za bezbednost potrošačkih proizvoda navodi 733 slučaja "prekomernih vibracija" mašina za veš Samsunga i devet izveštaja o povredama, uključujući jednu slomljenu vilicu i jednu povredu ramena.
 
Samsung je objasnio da taj problem nastaje kada se posteljina ili drugi kabasti predmeti centrifugiraju previsokom brzinom. U saopštenju ta firma kaže da u SAD radi s trgovcima i vlastima da bi obavestila potrošače o tom problemu.
 
Ta kompanija vlasnicima nudi mogućnost izbora između besplatne popravke i popusta za kupovinu nove mašine za pranje veša. Potrošačima koji su u poslednjih 30 dana kupili neispravan model, nudi se puna nadoknada.
 
S tržišta se povlače 34 modela mašina u koje se veš ubacuje odozgo, proizvedenih od 2011. do ove godine. Koštale su između 450 i 1,500 dolara.
 
Pre mesec dana taj južnokorejski proizvođač je povukao s tržišta širom sveta milione svojih pametnih telefona "Galaxy Note 7" zbog misterioznog problema od kojeg se baterija telefona pregreva i pali. Ta kompanija je sasvim prestala da proizvodi taj model uređaja, a procena je da će je taj debakl koštati 5,3 milijarde dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija