Svetske berze pale zbog Trampa

Akcije na evropskim berzama su počele trgovanje u padu, nakon što je republikanski kandidat Donald Tramp izabran za predsednika SAD, pobedivši tako demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton i izazivajući strah kod investitora širom sveta.
U ranom trgovanju, londonski indeks akcija FTSE 100 je pao za 1,87 odsto, na 6.718,85 poena, frankfurtski DAX 30 za 2,9 odsto, na 10.181,89 poena, a pariski KAK 40 za 2,8 odsto, na 4.350,07 poena u odnosu na vrednost sa jučerašnjeg zatvaranja berze. Tržišta akcija su se, međutim, brzo povratila, pa je tako 15 minuta od otvaranja berze londonski FTSE bio u minusu od tek 0,50 odsto.
 
"Ovo je još jedan nepredvidiv događaj za evropske berze pored Bregzita, a tržišta još uvek nisu spremna za pobedu Trampa zbog čega će akcije poneti najveći teret toga", izjavio je analitičar kompanije Siti indeks, Ken Odeluga.
 
U međuvremenu, prinosi na nemačke državne obveznice, koje se smatraju sigurnim utočištem u turbulentnim vremenima, znatno su pali, jer su investitori "pojurili" da kupe nemačke aktive. Prinosi na 10-godišnje nemačke obveznice su pali na 0,098 odsto u ranom trgovanju na sekundarnom tržištu sa jučerašnjih 0,188 odsto.
 
Na valutnim berzama, dolar je pao prema jenu i evru posle pobede Trampa na predsedničkim izborima, a meksički pezos je "skliznuo" na rekordno nizak nivo.
 
Azijski berzanski indeksi su, takođe, u padu, pri čemu je tokijski indeks Nikei završio trgovanje u minusu od čak 5,4 odsto, honkonški je pao za 2,2 odsto, a šangajski za 0,6 odsto.
 
Evro je ojačao za 2,1 odsto prema dolaru, na 1,1243 dolara sa jučerašnjih 1,1020 dolara, dok je cena zlata skočila u jednom trenutku za 5,4 odsto.
 
Cene nafte su u današnjem trgovanju u Aziji pale.
 
"Ovo je pre svega korak u nepoznato, jer jednostavno ne znamo kakav će Tramp biti predsednik. Verujem da će uslediti nastavak rasprodaje sirovina, a nafta je među njima", navodi se u izveštaju istraživačke kompanije Kepital ekonomiks.
 
Istovremeno, cena zlata je skočila po najvećoj stopi od junske odluke Velike Britanije da istupi iz EU, javlja njujorška agencija "Blumberg". Cena zlata je porasla za čak 4,8 odsto, na 1.337,38 dolara za uncu, što je najveći dnevni skok od juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija