Koliko bi novca trebalo ljudi da uštede do 30. godine?

Retke su mlade osobe koje tokom studija mogu da uštede novac, čak i ako rade.
Veliki broj njih novac daje za stanarinu, a u zemljama gde postoje studentski krediti, studenti većinu novca daju upravo za vraćanje kredita.
 
Ipak, stručnjaci ističu da bi svaka osoba do 30. godine trebalo da uštedi količinu novca koja je dovoljna za šest meseci životnih troškova. 
 
Pored izveštaja u kojima se navodi da će osobe mlađe od 30 godina u odnosu na svoje roditelje kasnije kupovati kuće i da će kasnije ići u penziju koja će biti manja, ovo je još jedna zbunjujuća informacija za mlade ljude. 
 
"Mislim da je svačiji životni cilj da uštedi dovoljno novca koji bi mogao pokriti troškove za šest meseci života. Doduše, teško je to postići u dvadesetim godinama, ali je dobro vreme za početak", kazala je Keli Smit koja radi za "The Penny Hoarder", jednu od najvećih stranica koja se bavim ličnim finansijama. 
 
Novac za šest meseci života bi, prema mišljenju Smit, svi trebalo da imaju za slučaj nužde. 
 
Dva stručnjaka su u decembru za "Independent" kazala da mladi ljudi, zahvaljujući malim promenama u životu, mogu da uštede više novca. To uključuje postojanje čvrstog budžeta koji neće biti podložan naknadnim promenama, potragu za popustima i vaučerima na određene proizvode i usluge kao i obazrivost kada su u pitanju neuverljive ponude koje bi mogle uzrokovati probleme u budućnosti i pravi račun na koji će polagati ušteđevinu, koliko i kada mogu.
  • dDdD

    26.01.2017 11:58
    @Iskusan
    Gospodine, pricati o vasem vremenu Juge i mom je nebo i zemlja. Ja sam imao tu "srecu" da se rodim 1984. i to na prostoru jedne bivse sfrj republike. 2003. zavrsio srednju, 2005. posle vojske poceo raditi, i to tako sto sam se morao odseliti iz jednog manjeg vojvodjanskog mesta u NS da bih uopste radio i naravno da sam skoro 10 godina bio podstanar, za to vreme radio za plate u rasponu od 16 do 30 hiljada, o kakvoj ustedi mi pricamo?! Izlazio sam u grad 7-8 puta na godisnjem nivou. Zavrsio usput i fakultet... Mozda bi sve ovo sto ste vi napisali i imalo smisla da zivim sa roditeljima do 30-te.
  • Iskusan

    26.01.2017 11:04
    @dDdD
    Ako se ne varam, svaki put kad izađeš u grad kao mlad čovek, daš bar za jedno pivo 160 din a negde bogami i 250, i za jedan sendvič sačinjen od mesa poznatog nam mesara koji uvozi crkotine za obradu (jer, naravno, svaka trafika nabavlja samo najbolje meso za tebe).
    Ako to ne bi uradio, ili bi se privatno organizovao sa drugarima kod kuće - uštedeo bi 300 din nedeljno a 1200 mesečno, to jest 14.400 godišnje. Za 10 godina to je 144.000 što predtsavlja ušteđevinu, neokamaćenu, koja bi te spasila onog momenta kada ti hranioci penzioneri umru,
    a dežela Srbija dođe preko Informatike da ti oduzme stan i proda ga za 30% vrednosti.
    Naravno, od smrti do vlasništva stana treba da prođe najmanje 3-4 godine, koliko bi ti trebalo da dođeš do pravosnažnog rešenja o nasleđivanju i prodaš stan - a kako bi s tim novcem mogao da begaš u neki zapadni raj.
    U vreme JUgoslavije, u tvojim godinama, izmđu 20-te kada sam počeo da radim i 33-će kada sam se oženio, prosuo sam bar 20-tak hiljada maraka, a uštedeo negde oko 25.000 maraka. Što mi je dobrodošlo kad sam se oženio.
    Zaista nigde nema mesta smehu.
  • dDdD

    26.01.2017 10:28
    -
    "Ipak, stručnjaci ističu da bi svaka osoba do 30. godine trebalo da uštedi količinu novca koja je dovoljna za šest meseci životnih troškova. "

    Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, strucnjaci, hahahahahaha, jaoooo, pa 021 nemojte i vi sada da nam uvaljujete ovakve besmislene glupave tekstove, sta je sledece? "kako se ponasati na intervjuu za posao" i slicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija