Štednja građana u porastu

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je štednja stanovništva u blagom porastu i iznosi oko devet milijardi evra u ovom trenutku, što, po njemu, upućuje na zaključak da stanovnici štede zbog sigurnosti, a ne zbog visine kamatnih stopa, koje su, inače, značajnije pale.
On je rekao i da januar i februar nisu preterano pouzdani meseci kad je reč o procenama trenda daljih kretanja, te da podatke za ta dva meseca treba prihvatati sa rezervom. Ti podaci govore, između ostalog, da su ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovnišva u Srbiji na kraju januara iznosili oko 2.156 milijardi dinara, što je 0,9 odsto manje nego na kraju 2016, a za 0,3 odsto su bili viši nego u decembru 2015. godine.
 
Preduzetnici su nešto manje koristili kredite u januaru u odnosu na decembar 2016, ali više nego u decembru 2015. godine.
 
S druge strane, krediti stanovništvu, odnosno ukupne pozajmice građana na kraju januara 2017. bile su u blagom porastu od 0,5 odsto u odnosu na decembar prošle godine, dok su u odnosu na decembar 2015. porasle za 12,6 odsto.
 
Gotovinski krediti građanima porasli su za 0,2 odsto u odnosu na kraj 2016, dok su stambeni i krediti za adaptaciju bili 0,7 odsto veći na kraju januara u odnosu na decembar prošle godine, a za 3,9 odsto su veći u odnosu na decembra 2015.
 
Potrošačke kredite građani su uzimali manje nego u decembru 2016, ali manje i u odnosu na kraj 2015. Konačno, građani uredno otplaćuju kredite kao što su to činili i prethodnih meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.