Beč najbolji za život, Beograd na 138. mestu

Glavni grad Austrije Beč još jednom je prvi po kvalitetu života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Mercer.
Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu zaredom drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad.
 
U istraživanju se poredi četrdesetak raznih činilaca kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstveno osiguranje, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okolina...
 
Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene nege, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza.
 
Na drugom mestu je Cirih, treći je Oukland, četvrti Minhen, a peti Vankuver. U Top 10 su i Diseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.
 
Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London je 40, Njujork na 44. mestu, a Tokio je 47.
 
Što se tiče regiona, najbolji poziciju zauzima Ljubljana koja se našla na 76. mestu. Sledi Zagreb koji je na 98. mestu, Beograd je dobio 138. mesto a Sarajevo drži 159. poziciju.
 
Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisko na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mestu.
 
Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port au Prins (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.