Samo Bugarska gora od Srbije po sivoj ekonomiji

Država je donela 68 mera za suzbijanje sive ekonomije, a sakupljanje računa i izvlačenje lutrije je samo jedna od njih, jer Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu (BDP) u regionu, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Željko Ožegović.
On je na okruglom stolu "Neformalna ekonomija i sindikati" istakao da siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, dok je u Bugarskoj 33 odsto. "Doneli smo Zakon o inspekcijskom nadzoru, kako bismo pojačali borbu protiv sive ekonomije i kako bi inspekcija mogla da ulazi i kontroliše i neregistrovane firme što do donošenja tog zakona nije moglo, što je bilo apsurdno", rekao je Ožegović.
 
Među najvažnijim merama za suzbijanje crnog tržišta, prema njegovim rečima je jačanje i obuka inspekcije i formiranje i tehničke infrastrukture.
 
Dodao je da je od početka primene mera za suzbijanje sive ekonomije zabeleženo da je u avgustu prošle i aprilu ove godine skočio procenat registrovanih firmi za 72 odsto, dok je u proseku procenat novoregistrovanih preduzeća povećan za oko 14 odsto.
 
Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević rekao je da je siva ekonomija posledica teških uslova poslovanja i velikih nameta, među kojima je 499 parafikalnih dažbina. "U novembru prošle godine 80.000 poslodavaca nije bilo platilo porez, a 90.000 firmi je bilo u blokadi. Privreda je prošle godine dugovala 133 milijarde dinara, a sa kamatama 146 miijardi", rekao je Grgurević.
 
Potraživanja se, prema njegovim rečima, naplaćuju u roku od 150 dana i u takvim uslovima "inspektori još i zatvaraju firme".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija