Rast kineske privrede prestao da "divlja"

Rast kineske privrede se stabilizovao u prvom ovogodišnjem tromesečju zahvaljujući rastućim investicijama i oporavku izvoza, procenjuju stručnjaci.
Rast kineske privrede prestao da "divlja"
Foto: Pixabay
Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u prva tri meseca ove godine porastao za 6,8 odsto, što je ista stopa rasta kao i u poslednjem tromesečju 2016. godine, prema rezultatima ankete agencije Frans pres u kojoj je učestvovalo 16 ekonomskih analitičara.
 
Zvanični podaci o BDP-u Kine će biti objavljeni u ponedeljak. 
 
"Naša očekivanja su stabilan do snažan rast u prvom kvartalu, zasnovan na većoj industrijskoj proizvodnji i investicijama koje su uglavnom povezane sa mehurom u sektoru nekretnina, kao i na povećanoj fiskalnoj potrošnji na infrastrukturu", izjavio je Brajan Džekson iz kompanije "IHS Markit". 
 
Jeftino kreditiranje je podiglo građevinski sektor od prošle godine, privlačeći štediše i špekulante koji su "naduvali" cene nekretnina u velikim gradovima. 
 
Zvanični Peking je objavio u martu da će zadržati budžetski deficit na 3,0 odsto BDP-a i da će ove godine investirati 2.600 milijardi juana (376 milijardi dolara) u železničku i putnu infrastrukturu. 
 
Spoljna trgovina Kine se, takođe, poboljšala, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odustao od svog obećanja da će započeti trgovinski rat sa Pekingom. 
 
Kineski izvoz se u martu značajno oporavio, dok je uvoz porastao za 24 odsto u prvom tromesečju, kao rezultat snažne domaće tražnje. Ekonomisti, međutim, smatraju da zamajac neće potrajati, i da će rast kineske ekonomije pasti na 6,6 odsto u celokupnoj 2017. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.