Građani Srbije u dozvoljenom minusu i pod kreditima

Više od 90 odsto građana Srbije nema niti želi da podiže kredit ili, ako ga ima, ne planira novi, dok bi banke klijente mogle da pronađu među svega 8,8 odsto njih koji su spremni da se zaduže.
Građani Srbije u dozvoljenom minusu i pod kreditima
Foto: Pixabay
To je, ukratko, rezultat telefonske ankete koju je istraživački tim Demostata pod rukovodstvom Srećka Mihailovića sproveo na uzorku od 1.200 ispitanika. 
 
Preciznije, dve trećine ili 67,8 odsto građana ne koristi nijedan bankarski kredit niti bi želelo da ga ima, dok 23,5 odsto koristi pozajmicu od banke, ali ne želi novu. U dugu nije 5,5 procenata onih koji bi želeli da podignu kredit, a svega 3,3 odsto građana bi uz postojeće rado koristilo i novo zaduženje. Interesantno je da se ovi podaci vrlo malo razlikuju ko se posmatraju po polnoj strukturi, s tim što su ženski ispitanici tek za nijansu raspoloženiji prema zaduživanju. Naime, žene imaju povoljniji stav prema kreditima od muškaraca jer se na pitanje "Da li imate kredit?" njih 67 odsto opredelilo za odgovor "Ne i ne želim da ga imam", dok je u muškoj populaciji tu opciju zaokružilo 68,6 odsto ispitanih.
 
Stav se, međutim, izrazito menja kod onih koji već imaju kredit, jer tek 2,4 odsto žena želi još jedan, dok je procenat muškaraca sa istim stavom 3,3 odsto. Međutim, i pored izrazito negativnog stava prema zaduživanju, građani su prinuđeni da neke od problema rešavaju pozajmicama, pa kreditni plasmani domaćih banaka poslednjih godina rastu. Ipak, tema o nepoželjnim, ali neophodnim kreditima za bankare izgleda da nije mnogo inspirativna, jer se na molbu Danasa da prokomentarišu rezultate ankete, upućenu gotovo svim bankama koje posluju sa stanovništvom, odazvalo tek nekoliko. 
 
Član izvršnog odbora NLB banke Vlastimir Vuković ukazuje za Danas da su građani Srbije manje zaduženi nego u zemljama regiona, i prosečno po glavi stanovnika i po učešću kredita u bruto domaćem proizvodu, ali da rast u broju i ukupnom iznosu kredita u otplati pokazuje da postoji veliko interesovanje za pozajmice.
 
"Kada govorimo o fizičkim licima, najinteresantniji su gotovinski, krediti za refinansiranje i dozvoljeno prekoračenje po računu, popularni 'dozvoljeni minus' koji koristi veliki procenat klijenata. Ako se osvrnemo na 2016. godinu, kreditna aktivnost je porasla za oko 10 odsto, pre svega zahvaljujući rastu otvorenom u segmentu saradnje sa stanovništvom. Banke u Srbiji su proteklih meseci odobravale značajno više gotovinskih kredita u odnosu na prethodne godine, a NLB banka je sama plasirala 50 odsto više gotovinskih kredita u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Značajan je i rast interesovanja za stambene kredite, što i ne bi trebalo da bude iznenađenje ako imamo u vidu da su kamatne stope dvostruko niže nego pre, na primer, pet godina", objašnjava Vuković.
 
Ostatak teksta pročitajte u današnjem izdanju Danasa.
  • Privrednik

    07.05.2017 12:16
    Osoba M
    Razlog zašto privrednici neće da uzimaju kredite za unapredjenje svojih usluga i proizvoda leži i u visokim porezima koji opterećuju poslovanje, naročito porezima i doprinosima na plate zaposlenih radnika koji su čak 68%.
    Kada privrednik uzme kredit i proširi poslovanje i zaposli više radnika nema šanse da otplaćuje kredit sa kamatom i isplaćuje plate radnicima i plaća državi 68% poreza i doprinosa na svaku isplaćenu platu svakog radnika.
    Za sve to vreme državni uposlenik redovno prima sigurica neto platu sa svim uplaćenim porezima i doprinosima i stalno traži povećanje .To povećanje očigledno treba da obezbedi privatni sektor kroz povećanje uplata poreza, naročito kroz uvećanje minimalne osnovice za obračun poreza i doprinosa na zarade od 68%, koju demagozi iz javnog sektora nazivaju minimalnom zaradom.
    Prijatan dan svima.
  • Osoba M

    04.05.2017 09:01
    Veci je problem sto privrednici nece da se zaduzuju i ulazu taj novac u unapredjenje svojih usluga/proizvoda. A razlog za to potrazite u nesigurnom trzistu, losem drzavnom aparatu i visokim kamatama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.