Srbija i dalje zemlja sa umerenim rizikom poslovanja

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) saopštila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.
Srbija i dalje zemlja sa umerenim rizikom poslovanja
Foto: Pixabay
U istoj grupi u regionu su i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija i Albanija. 
 
Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.
 
Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.
 
Dan i Bredstrit u aprilskom izveštaju predvidja da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2017. godini biti tri odsto, a u idućoj godini 3,3 odsto i da će glavni pokretač rasta biti investicije i bolji kreditni uslovi. Navedeno je da su investicije u Srbiji rasle po godišnjoj stopi od 2,6 odsto, a da je priliv stranih direktnih investicija u 2016. godini iznosio 1,9 milijardi evra.
 
"Izvor rasta BDP-a Srbije biće i neto izvoz i rast potrošnje javnog sektora. Izvoz robe i usluga raste po godišnjoj stopi od 13,8 odsto, zahvaljujući povećanoj potražnji srpske robe u Nemačkoj i Austriji i stalnom širenju izvozno orijentisanog proizvodnog sektora Srbije", ocenili su analitičari Dan i Bredstrita.
 
Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija