Reči koje bi trebalo izbegavati u CV-ju

Postoji mnogo fraza koje koristimo u CV-ju i zbog kojih se poslodavcima često diže kosa na glavi, a da toga nismo ni svesni.
Reči koje bi trebalo izbegavati u CV-ju
Foto: 021

Šeron Ferier, direktorka edukativnog centra "Persuasive Presentations", otkrila je šta nikako ne smemo napisati u našem CV-ju, piše DailyMail.

Jedna od reči koje ne bi trebalo koristiti je "inovativan" jer je "subjektivna i arogantna", kaže Šeron.

"Isto tako je i kliše, a želite ga izbeći i umesto toga koristiti jasne reči. Bolje dajte konkretan primer koji će ukazati na to da ste inovativni, umesto da sami sebe tako nazovete", dodala je.

I "Business Insider" je nedavno preneo da bi fraze poput "visoko kvalifikovan" trebalo izbegavati jer nimalo ne pomažu utisku koji želite da ostavite. Umesto toga, bolje je fokusirati se na konkretne veštine kojima ćete doprineti uspehu kompanije.

"Jako je bitno da prilagodite CV firmi kojoj ga šaljete. To je jedini način da se vaša radna biografija istakne", rekla je Šeron.

Poprilično je iznenađujuće što preporučuje izbegavanje reči "iskusan" jer navodno implicira starost. Isto tako, kaže da je to izraz koji nikad ne koristimo u svakodnevnom govoru, pa bi bilo najbolje izbeći ga, a treba biti oprezan i sa rečju "ambiciozan".

"Ako se bavite prodajom već neko vreme, onda je dobro predstaviti se kao ambiciozan prodavac koji je motivisan da postigne visoke prodajne ciljeve. Ipak, ako ste tek diplomirali i nazivate se ambicioznim, to bi moglo implicirati da ćete otići prvom prilikom s vašeg prvog posla na kojem će poslodavci uložiti puno vremena i truda da vas uopšte uvedu u posao", objasnila je Šeron.

Na kraju je dala i najbitniji savet: "CV treba da bude jasan. Nemojte biti nejasni i pisati dvosmislene izjave. Neka vaša radna biografija bude konkretna, ali kratka".

  • @freeman

    27.05.2017 10:44
    O sunce moje, pa nisu svi kao ti. Ovo sto si ti napisao se vredi u dve varijante: jedna je ako si partijski clan, tu niti je vazno sta znas da radis, niti po pravilu nesto i znas, a druga varijanta je kad si nkv radnik pa u cv i nemas sta da stavis osim licnih podataka. Takodje, ako te ne zanima posao van Srbije. A verovao ili ne, ima nas koji smo kvalifikovani i imamo neku profesiju, a s druge strane nemamo partijsku podlogu. Nama je neophodno da na neku adresu poslodavca posaljemo parce papira na kojem pise sta znamo da radimo, gde smo to naucili i gde smo to dosad radili. To se zove CV.
  • freeman

    27.05.2017 00:20
    Nemam CV jer ne zelim da ga napisem!
    Ja sam slobodan covek i nece me nikakvo globalisticko smece pretvarati u slugu ni uniformisanu budalu!
    Posao nalazim sam, bez da podilazim bilo kakvim gazdama i korporacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.