Radnici hoće bruto platu

Anketa koju je sproveo hrvatski portal Moj posao pokazala je da bi čak tri četvrtine zaposlenih želelo da prima bruto platu.
Radnici hoće bruto platu
Foto: Pixabay
Kako prenose hrvatski mediji, 74 odsto anketiranih želeli bi da primaju bruto platu iz koje bi sami uplaćivati doprinose, a glavni razlog za to je briga za penziju, pokazala je anketa koju je sproveo portal na više od 1.200 ispitanika.
 
Oni koji znaju iznos svoje bruto plate sigurno su se zapitali da li bi pametnije od države upravljali svojim novcem, a razlika između neto plate i ukupnog iznosa koji poslodavac plaća po zaposlenom prilično je visoka.
 
"Nisam siguran da ću dobijati penziju i moram se sam osigurati", kazao je jedan ispitanik. Drugi je dodao da bi sam uplaćivao doprinose koje odabere, a ne koje je odabrala država. "U suprotnom, nema smisla uplaćivati doprinose", smatra on.
 
Treći misli da bi svako sam trebalo da bira koliko će plaćati zdravstveno osiguranje i penzijske doprinose. "Poreze nam ionako uzmu čim plata legne na račun. Tada bih barem mogao videti koliko sam ukupno novca dobio jer sve je to moj prihod", objasnio je.
 
Neto platu, kao i do sada, želelo bi da prima 26 odsto ispitanih. Oni smatraju da je bilo kakva druga praksa "put u probleme". "Kakav bruto? Ljudi i ovako ne podmiruju uredno svoje obaveze, a ovim bi sami sebe odveli u propast", istakao je jedan ispitanik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija