Cene i dalje u parama: Nisu u upotrebi, ali služe u marketinške svrhe

Iako je odavno izbačena iz upotrebe, "para", stoti deo dinara, i dalje postoji u cenama proizvoda u gotovo svim prodavnicama u Srbiji.
Cene i dalje u parama: Nisu u upotrebi, ali služe u marketinške svrhe
Foto: 021.rs
Stručnjaci ocenjuju da je u pitanju pre svega marketinška prevara, na kojoj građani gube, a trgovci dobijaju. Građani imaju iluziju da je nešto "na akciji" ili jeftinije, na primer 99,99 dinara, što je fiktivno, ipak, manje od 100 dinara. Niko više i ne računa da će dobiti tako mali kusur, a njihove pare ili "pare" ipak "volšebno" negde "nestaju".
 
Srbija je jedina zemlja u Evropi koja iskazuje cene u apeonima koje nema, kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović. Ističe da je besmisleno iskazivati cene u apeonima koji potrošačima ne mogu da se vrate.
 
- Kako se to na kraju meseca i godine ispoljava kod trgovaca, pitanje je za finansijsku policiju i tržišnu inspekciju. Ali, postavlja se pitanje ko i zašto to ne kontroliše, zašto se to ne ukida. U pitanju je samo marketinški potez - kaže Papović. Prema njegovim rečima, na primer, cena od 74,90 dinara ili 39,90 dinara navodi da je reč o popustu, kojeg u stvari nema.
 
On podseća da je Narodna banka Srbije odavno dala uputstvo da se iznosi zaokružuju. Konkretno, 99,90 može samo da bude 100 dinara, a 99,10 može samo da bude 99 dinara. Na pitanje kako komentariše to što pojedini prodavci ne poštuju pravilo NBS, Papović kaže da je uzrok "previše javašluka" i da svakako odgovornost za to snosi, zbog nedovoljnih kontrola, finansijska policija i tržišna inspekcija, koja to moraju da sankcinišu.
 
- Prilikom zaokruživanja krajnjih iznosa u gotovinskom platnom prometu postiže se neutralni efekat, to jest krajnji iznosi cena koji se zaokružuju na nula dinara ili na jedan dinar se međusobno potiru - kažu u NBS. 
 
Navode da odluka o povlačenju iz opticaja kovanog novca apoena od 1, 5, 10 i 50 para, posmatrano isključivo sa ekonomske i praktične strane, ima puni smisao, jer bi troškovi izrade navedenih apoena kovanog novca višestruko premašivala njihovu nominalnu vrednost.
 
U Ministarstvu trgovine kažu da oni nisu nadležni za pitanje zašto "pare" i dalje postoje u cenama, dok su u Ministarstvu finansija nadležnost prebacili na NBS.
  • Zla...

    01.08.2017 19:58
    Srbija je...
    Srbija je jedina zemlja u Evropi koja iskazuje cene u apeonima koje nema- kaze Papovic. Da je samo to, mi bismo bili srecnici. Srbija je JEDINA zemlja u Evropi koja......................................... umorih se nabrajajuci.Mi smo unikat.
  • Nervirach

    01.08.2017 18:42
    Ma veci je problem sto euro ,,pada" a niko ne spusta cene.
  • Milana

    01.08.2017 18:40
    Oh kako je lepo biti gl*p
    Ovo je očigledna zamena teza i još jedan marifetluk ovog večitog muljatora. Naravno, takvim gestom, zaokruživanjem pojedinačnih cena na dinar, izgubili bi potrošači. Ovo je srbija i to je svima jasno! Inflacije i povećanja cena po Jorgovanki i zavodu za statistiku nebi ni bilo!!!
    Ali potrošačima ipak nešto znači jer se ne kupuje samo jedan proizvod i bitan je UKUPAN RAČUN!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija