Umro pre tri godine, banka traži da kao žirant plati ratu kredita

Naslednici, kada prihvate nasledstvo, prihvataju i obaveze po kreditima, među kojima su i one kada je pokojnik bio nekome žirant.
Umro pre tri godine, banka traži da kao žirant plati ratu kredita
Foto: Pixabay
- Juče mi je na adresu stigao dopis jedne banke, namenjen mom ocu, kojim se od njega traži da izmiri ratu kredita gospođe kojoj je bio žirant. U pitanju je oko 6.000 dinara, što sugeriše da je gospođa tek sada počela da kasni jednu ratu ili deo rate. Stvar je u tome da je moj otac preminuo pre tri godine, a da osobu kojoj je bio žirant mi ne poznajemo, niti smo uopšte znali za dato jemstvo - priča N.S. za portal Kamatica
 
Kako za taj portal kaže advokat Marko Stanković, ovaj slučaj nije ništa novo u advokatskoj praksi i neretko se desi da posle nekoliko godina banka zatraži izmirenje duga pošto je pokojnik bio žirant po kreditu, a naslednici ne znaju ništa o tome. Dodaje da je u ovakvim slučajevima bitno da li je pokojnik bio običan žirant ili solidarni žirant. 
 
- Ako je pokojnik jemčio kao običan žirant, banka je dužna da naslednicima prezentuje dokaz da je dug prethodno pokušala da naplati od dužnika, a ako je pokojnik jemčio kao solidarni žirant banka može tražiti od naslednika da isplate dugovanje bez da prethodno to traži od dužnika - kaže Stanković. 
 
U ovakvim slučajevima, kako bi se saznalo koje je obaveze pokojnik preuzeo i koji je njihov iznos, potrebno je da se od banke zatraži celokupna dokumentacija kojom se dokazuje osnov i visina potraživanja prema naslednicima, ali, takođe, naslednici od banke treba da zatraže kontakt podatke dužnika.
 
- Na kraju, ako niste nasledili imovinu, nećete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Takođe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasleđene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika biće ograničena vrednošću nasleđene imovine - navodi Stanković.
  • Milan

    02.10.2021 10:52
    Uplašen žirant
    2008 kao žirant prijatelja koji je uzeo novac od nacionalne službe, koja ga je tužila i 2012 i presudili da im vrati novac. Presuda je stigla i meni, ali me je on obmanuo izgovorom da neke uplate nisu sprovedene i da je njegov advokat to regulisao. 23.09 2021 stiže od izvrsitelja izvršno rešenje, da se potražuju 200 000 plus kamata, da će svi računi u bankama biti preusmereni na račun izvrsitelja, a kasnije ako se ne naplati preko banaka izvršiti popis pokretne imovine
    Ja nisam zaposlen trenutno, imam zdravstvenih problema. Da li postoji način da se ja pravno zaštitim, ako dodje do neke prinudne naplate. Hvala
  • vladimir

    03.09.2020 12:56
    zirant
    otac je bio ziiirant 2015 na svoju penziju ,radi se o krteditu 320 000 ,ali su isplatili 280 000,ispostavilo se da on nemoze biti zirant posle godinu dana jer mu je penzija 9000 ,a oni su mu zaracunali tudju negu i pomoc kao i invalidu ,to je ukupno oko 30 000 ,a tudja nega i invalida nemogu da se naplacuju od ziranta,tako da je njegova penzija bila 9000 na koju je mogao biti zirant,posle dve godine su dosli sa izvrsiocem i dogovorili se da neaktiviraju izvrsioca vec da im on vraca dug koliki je bez kamate,vratio je 300 000 ,oni potrazuju jos sto ,a on je umro 2019 godine,zirant je bio meni,da li ja moram vratiti tih sto hiljada iako sam nasledio imovinu oni kao banka nisu ucestvovali u raspravi,imali su interni dogovor da im vrati samo tu glavnicu,da li je banka napravila propust kod ziranta i dali ce mi prodati zemlju da se naplate,dosad nisam nikakvu opomenu dobio,
  • Advokat 2

    02.08.2017 21:27
    @Stefan
    Banka ima pravo na to.Ali i Vi imate pravo da zatražite da Vama banka dokaže da je prvo pokušala da se naplati od dužnika po kreditu,pa tek onda aktivirala jemstvo.
    Sve što kao jemac isplatite bancina ime tudjeg duga, možete potraživati od dužnika po kreditu da Vam nadoknadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.