Ultimatum regiona: Hrvatska ima nedelju dana da povuče nove takse

Resorni ministri trgovine u regionu, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije uputili su ultimatum Hrvatskoj da u roku od sedam dana povuče pravilnik kojim je povećala takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 evra i uskladi cene sa tržišnim, a čime je ugrozila druge zemlje u regionu.
"Svako dodatno odlaganje rešenja bi dovelo do nesagledivih posledica za sve proizvođače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća", izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je nakon sastanka pročitao usvojene zaključke.
 
U zaključku se navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.
 
Šarović je rekao da cena treba da bude usklađena s prosečnom cenom koja važi u zemljama regiona i EU.
 
Ministri su na sastanku pozivali Evopsku komisiju da se uključi u rešavanje problema, radi poštovanja principa slobodne trgovine u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
 
Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije, kako je zaključeno, pokrenuće odgovarajuće mehanizme pred STO.
 
"Sve dok se to ne reši, svaka zemlja će u cilju zaštite sopstevnih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim", rekao je on.
 
Dogovoreno je i da se ovakve vrste ministarskih sastanaka održavaju redovno s ciljem uklanjanja barijera, a sledeće će biti održan u Skoplju narednog meseca.
 
Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske.
  • V

    08.08.2017 08:57
    @dzoni
    biće da vi brkate lončiće. Jedno je reagovanje i zaštita svog izvoza, a drugo je stvaranje bojkotaške atmosfere koja kao sledeći korak ima trgovinski rat
    Sve da bi se zadovoljile nacionalističke strasti kod patriJota na ovoj strani a što da ne i hrvatskih u Hrvatskoj
  • vosha

    08.08.2017 08:09
    @V

    Podrzavam komentar . PatriJote ne mrze samo Hrvatsku vec ceo zapad.
  • dzoni

    07.08.2017 22:00
    Brkaš lončiće
    @V

    Alo kolega?Kakave PatrIJote?Promašili ste temu.Zar su PatriJote i u Crnoj Gori?Bosni i Hercegovini i Makedoniji?
    Nije ovo pitanje bojkota već bezobrazluk i samovolja jedne članice EU koja je sama na svoju ruku BEZ suglasnosti Brisela podigla takse 22x!Što je jasno rečeno danas i iz Brisela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija